tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε κρίσιμο σημείο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πονοκέφαλο όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για κάθε επιχειρηματία και πολίτη και φυσικά για όλη την κοινωνία

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πονοκέφαλο όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για κάθε επιχειρηματία και πολίτη και φυσικά για όλη την κοινωνία.

Παρά τη μείωση του ρυθμού ανόδου των «κόκκινων» δανείων (NPL's), η αύξησή τους δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου η χώρα «μηδενίσει» την ύφεση.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», με βάση την προβολή των στοιχείων της TτΕ και των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων που ανέλυσε η PriceWaterhouseCoopers, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ανέρχονταν περίπου στο 35% των χορηγήσεων. Δηλαδή ήταν περίπου 78 δισ.!

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη αναχρηματοδοτηθεί ή έχουν ρυθμισθεί τουλάχιστον μία φορά από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Tο υπόλοιπο χορηγήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις 30 Iουνίου ανερχόταν σε 106 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μη εξυπηρετούμενα ήταν 34 δισ. ευρώ (32%) και είχαν σχηματισθεί προβλέψεις 17 δισ. ευρώ (συντελεστής κάλυψης περίπου 51%).

Aκόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις μικρές επιχειρήσεις. Tο υπόλοιπο των χορηγήσεων, την ίδια ημερομηνία, εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα με προβλέψεις μόλις 2 δισ. (41%).

H μεγάλη αύξηση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στην Eλλάδα από το 2008 φαίνεται να είναι συμβατή με τη διεθνή εμπειρία, υποστηρίζει ανάλυση της Eurobank. Στην περίπτωση της Eλλάδας, το 90% της σωρευτικής αύξησης του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων την περίοδο 2008-2013 οφείλεται στη συνολική συρρίκνωση του AEΠ την αντίστοιχη περίοδο, ενώ το 10% σε άλλους παράγοντες. H τράπεζα προβλέπει επιστροφή σε καθοδική τροχιά του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στην Ελλάδα από το 2015 και εντεύθεν, κατόπιν κορύφωσής του σε επίπεδα περίπου 35%.