tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σταϊκούρας: 165 χιλ. επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

O υπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα “πέσει” σημαντική ρευστότητα στην ελληνική οικονομία ώστε να “ανασάνουν” όσο είναι εφικτό πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από 165.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

“Είναι κρίσιμο να τρέξουμε άμεσα τις διαδικασίες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν στην τελική φάση το αίτημά τους για να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση”, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα φτάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ. μέσα στον Οκτώβριο.

Παράλληλα, προανήγγειλε έναν τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής τον Νοέμβριο, όπου “υπάρχουν σκέψεις” να ενσωματωθούν σε αυτόν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Αναφερόμενος στον δεύτερο κύκλο των εγγυοδοτικών προγραμμάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος, είπε ότι αυτός ο νέος κύκλος θα είναι πιο πολύ προσανατολισμένος προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. “Έχουν βγει τα στοιχεία και μαζί με τον προηγούμενο κύκλο εκτιμούμε ότι αναμένεται να προσεγγίσει τα 6 δισεκ. ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε κομβικό σημείο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και προανήγγειλε άμεση εκταμίευση, όπως εκτίμησε, όλου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υπουργός είπε παράλληλα πως δρομολογείται με καταληκτική ημερομηνία τέλος Οκτωβρίου ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικού μηχανισμού, αναφέροντας πως μέσα από τον πρώτο κύκλο του εγγυοδοτικού μηχανισμού έχουν δοθεί 5.000 δάνεια.

Συνοπτικά ανέφερε πως από άποψη ρευστότητάς τον Ιούλιο έπεσαν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 800 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού και μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πέσουν σημαντικοί πόροι της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Capital.gr