Στις 14 Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές αξίες

Η ΑΑΔΕ θα τρέξει σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ πριν από τη δημοσιοποίηση των νέων Τιμών Ζώνης

Σε περίπου ένα μήνα από τώρα, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες Τιμές Ζώνης, όπως επίσης τις όποιες αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδειξαν διαλλακτικοί και δεν επέμειναν- πώς θα μπορούσαν άλλωστε;- στα αρχικά χρονοδιαγράμματα, διαπιστώνοντας για μια ακόμα φορά τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Παρά ταύτα οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, με δεδομένο ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών παραμένουν στα χέρια της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας που προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις αποκλίσεις μεταξύ εισηγήσεων ή και σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι αυτό της μεθοδολογίας, με βάση την οποία θα οριστεί τι ακριβώς συνιστά μεγάλη απόκλιση, άρα χρήζει παραπομπής στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. 

Η εκτίμηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν λάβει γνώση των αρχικών εισηγήσεων, είναι ότι δεν θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, καθώς πλην συγκεκριμένων και ειδικών περιπτώσεων (π.χ. περιοχές με έξαρση των μισθώσεων Airbnb), οι προτεινόμενες νέες Τιμές Ζώνης δεν απέχουν σημαντικά από τις ισχύουσες. 

Πριν από τη δημοσιοποίηση των όποιων αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ θα “τρέξει” σενάρια με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxis τον Αύγουστο.