tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στουρνάρας: Η ενίσχυση των ΜμΕ προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη

" οι προσπάθειες της πολιτικής θα πρέπει να στοχεύσουν στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων"

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις οκτώ προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη, όπως τις έθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 2nd EU-Arab World Summit με θέμα «Η ελληνική οικονομία: προοπτικές και κυριότερες προκλήσεις».
 
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας σε όρους απασχόλησης και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Το 2015, στις ΜΜΕ αντιστοιχούσε το 75,1% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και το 87,3% της απασχόλησης σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν κάτω από 10 εργαζομένους) συγκέντρωναν το 59,1% της συνολικής απασχόλησης και το 35,9% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Η υψηλότερη συμμετοχή των ΜΜΕ στη συνολική απασχόληση σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην ακαθάριστη προτιθέμενη αξία υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας, το οποίο είναι εντονότερο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις".
 
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, "δεδομένης της κυριαρχίας των ΜΜΕ στην ελληνική οικονομία, οι προσπάθειες της πολιτικής θα πρέπει να στοχεύσουν στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων (clusters), σε συνδυασμό με μέτρα για την προσφορά φθηνής χρηματοδότησης μέσω του τραπεζικού τομέα, των αγορών κεφαλαίου και του επίσημου τομέα με την αξιοποίηση διαφόρων πρωτοβουλιών της ΕΕ. Αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας, καθώς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα διανομής και ξένες αγορές".
 
Οι υπόλοιπες επτά προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη, όπως ανέφερε, είναι: 
  • Προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση της εξωστρέφειας 
  • Υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων και βελτίωση των θεσμών
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων 
  • Υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη 
  • Άρση διαφόρων εμποδίων στις επενδύσεις 
  • Προαγωγή της καινοτομίας και αποτελεσματικότερη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου
  • Αντιμετώπιση του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους.