tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Καταστροφικός φορολογικός ανταγωνισμός από την Ιρλανδία

Η χώρα που θέλει να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία να το κάνει με ίσους όρους, όχι με αθέμιτες και άνισες πρακτικές.

Έχοντας ή νομίζοντας ότι έχει ξεπεράσει την κρίση (με δυσθεώρητο συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) η Ιρλανδία επιτίθεται τώρα με αθέμιτες πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας τη φορολογία μεγάλων επιχειρήσεων για πατέντες και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Προφανώς προσδοκά να αναπληρώσει τα χαμένα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών  με «εισαγωγή» κερδών των πολυεθνικών τα οποία κερδίζουν σε άλλες χώρες μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

 

Δυστυχώς την πρακτική αυτή με πρόσχημα την ανάπτυξη ακολούθησαν και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ.

 

Με τέτοιες πρακτικές χώρες, όπως η Ελλάδα, που κτυπιούνται από την κρίση και τα μνημόνια και πρέπει να εξυπηρετήσουν τις τεράστιες αποπληρωμές μαζεύοντας φόρους, μάλλον δεν έχουν τύχη στον φορολογικό ανταγωνισμό.

 

Και αν μερικοί θεωρήσουν την κίνηση της Ιρλανδίας θετική για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν το στοιχειώδες, ότι επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα που δεν στηρίζονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα με ίσους όρους ανταγωνισμού, είναι αθέμιτη και καταστροφική πρακτική. Τέτοια επιχειρηματικότητα δεν βασίζεται στον υγιή ανταγωνισμό αλλά σε πρακτικές ντάμπικ (παροχή αδάπανων κρατικών κερδών) τις οποίες τόσο καταδικάζει η ΕΕ όταν γίνονται από άλλες, εκτός αυτής, χώρες.

 

Τελικά θα αφήσει η ΕΕ να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι φορολογικοί ανταγωνισμοί και οι ανισότητες των φορολογικών συστημάτων ή θα τραβήξει επιτέλους σε εναρμόνιση ομοίων δεικτών;

 

Αν δεν προχωρήσει η εναρμόνιση σύντομα κάποιες χώρες θα μετατραπούν σε φορολογικούς παραδείσους οι οποίοι θα επιβιώνουν χάρη στην καταστροφή των φορολογικών εσόδων άλλων χωρών! Αυτό που γίνεται με το Λουξεμβούργο για τις off sore καλύτερα να εξαλειφθεί και όχι να πολλαπλασιαστεί  σε άλλα πεδία οικονομικής δραστηριότητας.

 

Η χώρα που θέλει να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία να το κάνει με ίσους όρους, όχι με αθέμιτες και άνισες πρακτικές.

 

Σ.

 

Η είδηση λέει:

 

Φορολογικό καταφύγιο η Ιρλανδία για τις Apple, Google, Facebook και Microsoft

 

Η ιρλανδική κυβέρνηση, που εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google, ανακοίνωσε χθες (14/10/2015) μια κίνηση που μάλλον θα προσφέρει περισσότερα επιχειρήματα στους επικριτές της, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

 

Η Ιρλανδία, της οποίας ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% για επιχειρήσεις είναι ήδη ένας από τους χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή αυτόν στο μισό για μια νέα φορολογική κατηγορία, που θα αφορά έσοδα που σχετίζονται με τις πατέντες των εταιριών και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Στις εταιρίες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το νέο συντελεστή περιλαμβάνονται οι Apple, Google, Facebook και Microsoft, καθώς όλες τους έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία, αλλά και πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.

 

Ο νέος συντελεστής του 6,25% θα επιβληθεί σε μια φορολογική κατηγορία που η Ιρλανδία ανακοίνωσε πέρυσι, την οποία ονομάζει «κουτί ανάπτυξης γνώσης» (Knowledge Development Box) και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Η κατηγορία αυτή έχει στόχο να προσφέρει φοροελαφρύνσεις για έσοδα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια συγκεκριμένη χώρα.

 

Άλλες χώρες όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες φορολογικές κατηγορίες για την πνευματική ιδιοκτησία, συχνά με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν ξένες εταιρίες στη χώρα τους.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, που ανακοίνωσε χθες το νέο σχέδιο, παρουσίασε το «κουτί γνώσης» και τον χαμηλό συντελεστή ως «σημαντική βελτίωση» στο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία.

 

«Αυτό βάζει την Ιρλανδία στη μοναδική θέση να προσφέρει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στις βιομηχανίες που σχεδιάζουν επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Νούναν. «Αυτή η πρωτοβουλία δίνει μια ακόμα διάσταση στους 'καλύτερους στην κατηγορία τους' φορολογικούς συντελεστές που προσφέρει».

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, για να κάνουν χρήση του χαμηλότερου συντελεστή, οι εταιρίες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πραγματικά καινοτόμες και να απασχολούν στη χώρα ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι τα κέρδη τους συνδέονται με πατέντες και λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα που ήταν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης στην Ιρλανδία.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν την καινοτομία, αντί απλά να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως έδρα κάποιων δραστηριοτήτων τους για να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο.

 

Πηγή: sofokleousin.gr