tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Μέρες αγωνίας, ανάγκη ψυχραιμίας

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες ο λαός, οι επαγγελματίες οι βιοτέχνες οι έμποροι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, καλούνται να κρατήσουν την ψυχραιμία τους

Τελικά η Βουλή αποφάνθηκε, με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά, τη προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΌΧΙ όσον αφορά τις προτάσεις των «θεσμών». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν δική τους πρόταση κατά και της πρότασης των θεσμών και της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του στις 5/7/2015, εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
 

Τα ερωτήματα

  1. Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

  2. Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

 

Όλη η ημέρα του Σαββάτου, 27 Ιουνίου, αναλώθηκε με τη ραγδαία ροή ειδήσεων γύρω από το δημοψήφισμα. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν την προσοχή τους στραμμένη στις Βρυξέλες, αναμένοντας από εκεί κάποια θετική στάση και είδηση, ώστε να μη χρειαστεί η χώρα να συρθεί σε δημοψήφισμα και σε αδιέξοδα και συνέπειες που διαφαίνονταν πίσω από αυτό.

 

Επιφανειακά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κινήσεις άρσης αδιεξόδου. Είναι όμως κοινή συνείδηση ότι σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται πυρετώδεις διεργασίες με «όλα πάνω στο τραπέζι». Ετοιμασίες γίνονται για νέες τηλεδιασκέψεις των θεσμών, νέες συναντήσεις των υπουργών οικονομικών, ακόμη και νέες διασκέψεις κορυφής της ΕΕ και των G7! Αν καταλήξουν κάπου, γρήγορα αυτό θα δημοσιοποιηθεί για να σταματήσει η διογκούμενη διεθνής ανησυχία.

 

Πάντως όλο το Σάββατο, καλά νέα δεν ήρθαν, αντιθέτως οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν σε όλα πολύ σκληρότεροι!  Σαν να χάρηκαν με το δημοψήφισμα και σαν να ένοιωθαν μια απαλλαγή από ένα βάρος. Πλέον δεικτικός ο κ. Σόιμπλε ο οποίος ένιψε τα χείρας του για τις εξελίξεις, έριξε όλη την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί αποχώρησε από τις (άκαρπες) συνομιλίες, επισημαίνοντας και τις συνέπειες με απειλητικό τρόπο ότι, «με τις νέες εξελίξεις, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ρευστότητα κάποιων ελληνικών τραπεζών».

 

Για τον κ. Σόιμπλε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, η Ελλάδα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να προσέλθει και να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις των μνημονίων και όλα θα λυθούν! Μια τέτοια πρόταση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, δεδομένου ότι για το λόγο αυτόν έγινε η αποχώρηση. Εκτός αυτού, έβγαλε και μια ιδεολογικοπολιτική εμπάθεια, αναφέροντας ονομαστικά τον Πρωθυπουργό περίπου ως ανεπιθύμητο πρόσωπο!

 

Πέραν αυτού, η ΕΚΤ αρχικά απέκλεισε, κάθε διευκόλυνση των τραπεζών μετά την Τρίτη, 30 Ιουνίου. Ωστόσο την Κυριακή το μεσημέρι, άνοιξε ένας κύκλος συζητήσεων για να διευθετηθεί το θέμα. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ανακοινωθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα και τη στήριξη των τραπεζών "μέχρι νεωτέρας" χωρίς όμως να αυξήσει τα τραβηκτικά δικαιώματα απο τον ELA.

 

Φυσικά, μετά την απόφαση της Βουλής, όλοι σκέφτονται τις «επόμενες μέρες». Εν όσο δεν ανακοινώνεται καμία πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου και οι ώρες προς τα μεσάνυχτα της Τρίτης περνάνε, η αγωνία μεγαλώνει. Τι θα γίνει την Τετάρτη; Θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση η ΕΚΤ; Θα υπάρχουν χρήματα στις τράπεζες; Θα επιβληθεί πλαφόν ανάληψης; Θα επικρατήσει πανικός στην αγορά; Πως θα γίνουν οι πληρωμές των νοικοκυριών;

 

Οι αγωνίες αυτές σταδιακά φουντώνουν. Η ψυχραιμία, που μέχρι τώρα επικρατούσε, κατά γενική ομολογία, υπονομεύεται από την ανασφάλεια, την κυκλοφορία υπόγειων ειδήσεων και από πραγματικό φόβο.

 

Ο υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκης το Σάββατο, 27/6, με δήλωσή του στις Βρυξέλες, άνοιξε την πόρτα στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης και στους θεσμούς για να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης, ώστε να ακολουθήσει αντίστοιχη καλή θέληση από την ελληνική κυβέρνηση και αντί το δημοψήφισμα να έχει αντιπαραθετικό χαρακτήρα να μετατραπεί σε κοινό ΝΑΙ και όλα να λυθούν αμέσως!

 

Δυστυχώς, η αρχική στάση απέναντι στην πρόταση ήταν παγερή. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μεσημέρι 28ης Ιουνίου, δεν έχει εκδηλωθεί καμία επίσημη πρωτοβουλία από τους θεσμού ή από ηγέτες της ΕΕ.

 

Όσο υπάρχει άπνοια κινήσεων και πρωτοβουλιών άρσης του αδιέξοδου, τόσο η εσωτερική αγωνία και ανασφάλεια εντείνεται. Μετά δε την Τρίτη αν δεν υπάρξουν καθησυχαστικές δηλώσει και κινήσεις δεν αποκλείεται, ιδίως στο χώρο των τραπεζών, το δημοψήφισμα να μετατραπεί σε μια διαδικασία με την οποία και με το ναι και με το όχι χάνουμε!

 

Ώρες ευθύνης

 

Έχει μεγάλη σημασία, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, ο λαός, οι επαγγελματίες οι βιοτέχνες οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αποτελούν την σπονδυλική στήλη της κοινωνίας και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουν να κρατήσουν στάση ευθύνης και συνέπειας. Να σταματήσουν στη γέννηση κάθε φαινόμενο πανικού. Να μην παρατηρηθούν φαινόμενα Αργεντινής που θα μας πάνε δεκαετίες πίσω. Οι καιροί απαιτούν ευθύνη και συνέπεια. Ακόμη και αν κάποιος αισθάνεται ότι απειλείται από τις εξελίξεις, οφείλει να δει το σύνολο και όχι μόνο τον εαυτό του. Να περάσουμε τις δύσκολες μέρες και μετά να επαναφέρουμε όλες τις ειδικές απόψεις μας για την κρίση, την πολιτική, το ευρώ κλπ. Τότε θα μπορούμε να τα λύσουμε με καλύτερους όρους.

 

Η στήλη κάνει έκκληση για ψυχραιμία. Δεν απηχεί τις απόψεις του συγγραφέα αλλά της γενικές απόψεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που είναι τα πλέον ευάλωτα στρώματα σε κάθε κρίση και αποσταθεροποίηση.

Σ.