tuv-iso-logo

Συνέντευξη: Παύλος Τονικίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Κιλκίς σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Παύλος Τονικίδης

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Κιλκίς σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών που συνέπεια έχουν τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στην ευρύτερη αγορά σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς και αντιπρόεδρος της ένωσης επιμελητηρίων κ. Παύλος Τονικίδης. Τα σημαντικότερα αντικίνητρα που περιορίζουν την ανάπτυξη είναι όπως σημειώνει η αύξηση των έμμεσων φόρων , η καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.

 
  • Η κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή σας μετά τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης;
Αναντίρρητα κ. Γιακουμή η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (βλ ΦΠΑ) οδηγεί σε μείωση της ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις  στην αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών και προτύπων  (με καλύτερο παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης όπου οι καταναλωτές όχι μόνο μείωσαν την κατανάλωση αλλά ταυτόχρονα στράφηκαν και σε εναλλακτικές, και συχνά περιβαλλοντολογικά επιζήμιες λύσεις, όπως τα καυσόξυλα αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως ).
Από την άλλη πλευρά η αύξηση των άμεσης φορολογίας στο εισόδημα και της μονιμοποίησης αρχικώς έκτακτων μέτρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης ή ο ΕΝΦΙΑ αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τον καταναλωτή και πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.
Επιπρόσθετα η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες στη τοπική αγορά του Κιλκίς συμπιέζεται καθημερινά  από τον ανταγωνισμό αγορών όπως :
• των γειτονικών Σκοπίων (επίπεδο τιμών κατά μέσο όρο χαμηλότερο κατά 40% ενώ σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει το 60% όπως στις οδοντιατρικές υπηρεσίες)
• της Θεσσαλονίκης που απέχει μόλις 30 λεπτά από το Κιλκίς και αναμφίβολα παρέχει στον καταναλωτή του Κιλκίς μια σημαντικά μεγαλύτερη γκάμα επιλογών και τιμών.
 
  • Τι θα πρέπει να γίνει και πως οι συνάδελφοι σας θα κινηθούν;
Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του Made by Kilkis  που είναι η ασύγκριτη ποιότητα προσφερόμενη σε λογική τιμή. Σας προκαλώ να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές όπως : Αριάνη, Κεφίρ, Γλυκά του κουταλιού,  Ζυμαρικά,  Γαλακτοκομικά, Αλλαντικά, Τουρσιά που αρκετοί, και κατά τη γνώμη μου δίκαια,  τα κατατάσσουν στη κατηγορία gourmet.
Προϊόντα της παρθένας Κιλκισίωτικης γης ενδεικτικά αναφέρω: Αρωματικά φυτά και βότανα, Κυδώνια Αγ. Παντελεήμονα, Κάστανα Γρίβας, Καστανερής, Πατάτες Μ. Λιβαδιών, Ρόδια Τούμπας, Αγ. Παντελεήμονα, Τρούφα, Μανιτάρια, Κεράσια Φιλυριάς, Καρπούζια Ν. Αγιονερίου, επιτραπέζια σταφύλια Μουριών, ευλογημένο σιτάρι, μπορούν να εμπλουτίσουν το τραπέζι σας με ξεχασμένες γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ανάδειξη του Κιλκίς σε Τουριστικό Προορισμό για τους Θεσσαλονικείς,  και όχι μόνο, προτάσσοντας τον Αγροτουρισμό, Οινοτουρισμό, Θεραπευτικό Τουρισμό, Μοναστηριακό Τουρισμό, αλλά και τις αποδράσεις στην αμόλυντη φυσική ομορφιά του ορεινού Κιλκίς.
Σε επίπεδο Επιμελητηρίου Κιλκίς έχουμε πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών που  ενδεικτικά αναφέρω :
• Την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροδιατροφικών Προϊόντων αποτέλεσμα αξιοποίησης πόρων Διακρατικού Προγράμματος. Στόχος η παράκαμψη των μεσαζόντων, η προώθηση ρεαλιστικά τιμολογημένων προϊόντων στον τελικό καταναλωτή αλλά και η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και η συρρίκνωση της παραοικονομίας.
• Την εφαρμογή της Υπηρεσία μίας Στάσης – Γενικό Εμπορικό Μητρώο όπου για παράδειγμα, η έναρξη μιας εταιρείας ΟΕ και ΕΕ, γίνεται: σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ, με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11, σε μία μέρα αντί για 38.  Μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το Γ.Ε.ΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
Σε μια χώρα, που κατατάσσεται στην 149η θέση μεταξύ 183 χωρών στον σχετικό δείκτη αξιολόγησης των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης, η εφαρμογή της ΥΜΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις. Το όφελος για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τη δημόσια διοίκηση είναι σημαντικό, καθώς μειώνουμε τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές επιβαρύνσεις
 
  • Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Η ανάπτυξη και συντήρηση νέων θέσεων εργασίας αποτελεί κυρίαρχο άξονα στις δράσεις του Επιμελητηρίου Κιλκίς.
Είναι τιμή για εμάς να παρέχουμε την έμπρακτη υποστήριξη μας στην υλοποίηση του έργου : Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της διασυνοριακής περιοχής – Invest in people of the cross-border area» με ακρωνύμιο «microSTARS» το οποίο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Ενίσχυση της διασυνοριακής οικονομικής ανάπτυξης».
Το έργο ανάμεσα σε άλλα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης δομής υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης στη περιοχή του Κιλκίς, θα υποστηρίξει μικρο-επιχειρηματίες και θα διευκολύνει τη σύσταση επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη δομή στοχεύει παράλληλα στη σύνδεση μεταξύ της ομάδας – στόχου με το τραπεζικό σύστημα, μέσω της παροχής μικροπιστώσεων από 5.000 έως 35.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα ευαισθητοποιούμε τα μέλη μας στη κατεύθυνση της πάταξης της παράνομης και «μαύρης» εργασίας, ενώ  στα άμεσα σχέδια μας είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού προώθησης επιχειρηματικότητας με αποδέκτες τους μαθητές του Νομού μας αλλά και τη διασύνδεση των νέων επιχειρηματιών με τις ντόπιες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης παραγωγικής αλυσίδας και τη προώθηση της καινοτομίας.
Στα σχέδια μας επίσης περιλαμβάνεται η δημιουργία διαδικτυακού τόπου με το τίτλο Invest in Kilkis  όπου θα αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στο Νομό που έχει το γεωγραφικό προνόμιο να αποτελεί και την βασική πύλη εισόδου στη Βαλκανική Χερσόνησο (2 οδικές και μια σιδηροδρομική είσοδος, και 3 Τελωνεία, με το Τελωνείο Ευζώνων να υπολείπεται σε κίνηση μόνο αυτού του Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος)
 
  • Επενδύσεις και νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης
Κ. Γιακουμή, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πάγιο αίτημα τόσο του Επιμελητηρίου Κιλκίς όσο και των παραγωγικών φορέων του Νομού και της Περιφέρειας για τη δημιουργία Ζώνης Φορολογικών Κινήτρων στο Νομό Κιλκις.
Με δεδομένη την ύπαρξη χωροθέτησης , βασικών υλικοτεχνικών υποδομών, βασικών προϋποθέσεων όπως λχ βιολογικός καθαρισμός αλλά και του επιπέδου ανεργίας που ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο η νομοθέτηση μιας τέτοιας Ζώνης στο Νομό Κιλκίς δεν είναι μόνο χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη.
Επανερχόμενος στην ουσία του ερωτήματος σας ο νέος αναπτυξιακός νόμος στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι αναγκαίο να επιτύχει σημαντικούς αναπτυξιακούς στόχους στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Κατά τη γνώμη μας ο νέος Νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αν συνδυαστεί με την ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην αντιστροφή του κλίματος.
Με στόχο την διασφάλιση και προώθηση της επιχειρηματικότητας σε μια δυσμενή οικονομικά συγκυρία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της υλοποίησης των ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται δοθεί παράταση υλοποίησης όλων των ενταγμένων έργων έως την 31.12.2016, και φυσικά όλοι τόλμησαν νέες επενδύσεις το 2015 αναδρομικά να ενταχθούν στο αναπτυξιακό νέο νόμο.