tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνεργασία ΓΣΕΒΕΕ – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος

υλοποίηση και από τις 2 πλευρές του Πανευρωπαϊκού προγράμματος «Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες»

Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά συναντήθηκε την Τετάρτη, 2 Μαΐου στη Λαμία, με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη και με τους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και Ανάπτυξης Καινοτομίας και Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων κ. Δημήτριο Κυρίτση.
Κατά τη συνάντηση, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των δύο φορέων σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μας και με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, οι απόψεις των δύο φορέων παρουσίασαν σύγκλιση και συμφωνήθηκε να επεκτείνουν την συνεργασία τους σε θέματα επιχειρηματικότητας. Οι αρχές και το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα αποτυπωθούν σε σχετικό Πρωτόκολλο το οποίο θα υπογραφεί στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η πρακτική έναρξη της συνεργασίας αυτής, με την σύμπραξη των δύο φορέων, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την υλοποίηση και από τις 2 πλευρές του Πανευρωπαϊκού προγράμματος «Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών». Το πρόγραμμα (COSME) στο οποίο συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα), χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε. (EASME) και έχει τριετή χρονική διάρκεια (Δεκέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019). Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως εθνικός συντονιστής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ουσιαστικά χωρίζεται σε χώρες παροχής τεχνογνωσίας (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο) και χώρες υποδοχής τεχνογνωσίας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία) στις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον αρχικό Σχεδιασμό, το πιλοτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει, δωρεάν 875 επιχειρήσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Με την σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η υλοποίηση θα επεκταθεί σε 70 περίπου επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Περιφέρεια, η οποία θα αναλάβει την σχετική επιπλέον δαπάνη των εξόδων για την επέκταση της δράσης αυτή.
Η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών, θα γίνει σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, και με την υποβολή μιας αίτησης εκ μέρους τους, οι δε υπηρεσίες που θα τους παρέχονται θα είναι εντελώς δωρεάν.
Συγκεκριμένα το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Ελλάδα:
Θα παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:
  • Αποφεύγεται η πτώχευση – το κλείσιμο της επιχείρησης
  • Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο εφόσον αυτή είναι η μόνη επιλογή
  • Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες
  • Θα επιχειρήσει να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία, την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία
  • Στοχεύει στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα
Ειδικότερα η υποστήριξη των επιχειρήσεων χωρίζεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο στάδιο (διάγνωση) γίνεται μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης της επιχείρησης και των αιτίων που την οδήγησαν σε κρίση. Στο δεύτερο στάδιο (θεραπεία) παρέχονται πρακτικές συμβουλές για τις ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιώσει. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να ανατεθεί η επιχείρηση σε Εθελοντή – Μέντορα με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση αναφορικά με το πρόβλημα της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μητρώο Εθελοντών – Μεντόρων που μέχρι σήμερα αριθμεί 170 άτομα. Οι Εθελοντές – Μέντορες είναι έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων, καταξιωμένοι σύμβουλοι, ψυχολόγοι, φοροτεχνικοί, δικηγόροι με εμπειρία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στον πτωχευτικό κώδικα, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Early Warning Greece, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 120 επιχειρήσεις με τα πρώτα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα του.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στην εισαγωγική του παρέμβαση, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη για την φιλοξενία και την στήριξη του, σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον μικρό και πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο. Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας ενθαρρύνει την ανάληψη δράσεων από τον ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που στοχεύουν στην έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων. Το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης αποτελεί μέρος των δράσεων αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια να υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τέλος τόνισε την αξία των συνεργείων στο πλαίσιο των δράσεων αυτών προκειμένου τα οφέλη να διαχέονται αλλά και να δημιουργούνται προϋποθέσεις συνέχειας και συνεχούς βελτίωσης.