tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τελικά, γιατί η επικαιροποίηση στοιχείων θα πρέπει να γίνεται μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Εδώ και 3 ημέρες ο φετινός Ιούνιος έχει μπει στη ζωή μας και μπαίνουμε «θεωρητικά» στην αγαπημένη εποχή των περισσοτέρων από εμάς, το πολυπόθητο καλοκαιράκι! Βέβαια, για εμάς τους φοροτεχνικούς τα πράγματα τα τελευταία χρόνια είναι λιγάκι διαφορετικά, αφού κάθε φορά η αγαπημένη εποχή συμπίπτει απόλυτα με το αγαπημένο «πάρτυ» των φορολογικών δηλώσεων, για αυτό και η έκφραση «θεωρητικά» που χρησιμοποιήθηκε πριν.

Φέτος τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού το πάρτυ για άλλη μια χρονιά άργησε κατά πολύ να αρχίσει… Στα αγαπημένα μας στατιστικά υποβολής εντύπων Ε1, τα οποία πλέον μοστράρονται στην πρώτη σελίδα της ΑΑΔΕ, βλέπουμε ότι μέχρι χθες είχε υποβληθεί περίπου το 32% των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι.

Για τον αργό ρυθμό που είχαμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ξανά, τα είχαμε πει και την προηγούμενη εβδομάδα (δείτε το άρθρο μας εδώ). Μπορεί τα γραφικά των στατιστικών να άλλαξαν ελαφρώς – μεταξύ μας, εμάς μας άρεσαν τα προηγούμενα περισσότερο -, αλλά μελετώντας τον πίνακα καταλαβαίνει κάποιος ότι έχουμε φτάσει η ροή να είναι ημερησίως άνω των 75.000 δηλώσεων, με το φετινό ρεκόρ να σπάει εχθές που είχαμε 82.462 υποβολές εντύπων Ε1. Βέβαια, ακόμα απέχουμε πολύ από το να πιάσουμε το «ψυχολογικό» ταβάνι των 100.000 υποβολών ημερησίως, κάτι που πέρυσι επετεύχθει 13 φορές, ενώ περίπου άλλες τόσες το νούμερο έφτασε αρκετά κοντά. Σε κάθε περίπτωση, έχει την πλάκα του να παρατηρείς τα στατιστικά, όμως δεν έχει καθόλου πλάκα όταν τα ζεις καθημερινά στο γραφείο σου. Η πίεση όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας είναι αφόρητη, ειδικά εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι μαζί με τις δηλώσεις τρέχουν κι άλλες δεκάδες υποχρεώσεις που δεν έχουν στατιστικά εμφανή!

Στις δηλώσεις πάντως που είναι εμφανή τα στατιστικά, δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι οι «27 ημέρες που απομένουν για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2022», όπως πληροφορείται όποιος μπαίνει στη σελίδα της ΑΑΔΕ, δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση… Υπολείπονται περίπου 3,6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ροή περίπου 132.000 δηλώσεων την ημέρα, χωρίς να βγάλουμε έξω την αργία του Αγίου Πνεύματος και τα Σαββατοκύριακα ή 200.000 την ημέρα εάν τα βγάλουμε έξω. Θα μας πει κάποιος ότι ξεχνάμε στους υπολογισμούς όσους έχουν δικαίωμα να τις υποβάλλουν έως τις 15 Ιουλίου (μέλη Ο.Ε. – Ε.Ε.) και όσους έχουν δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεν τους ξεχνάμε, το αντίθετο μάλιστα, αφού τους κάναμε ιδιαίτερη αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα, άλλος τους ξεχνάει που γράφει φαρδιά-πλατιά «27 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή».

Από την άλλη, εκτός από τις υποβολές των δηλώσεων, πληροφορούμαστε και για τα στοιχεία των επικαιροποιήσεων στοιχείων επικοινωνίας, τα οποία έχουν φτάσει τα 4,9 εκατ. περίπου. Την άποψή μας για την επικαιροποίηση στοιχείων την έχουμε πει και θα την στηρίζουμε μέχρι τέλους… Είναι πολύ καλό να γίνει, αλλά όχι ΤΩΡΑ μαζί με τις δηλώσεις… Το γιατί, το αναλύουμε στο άρθρο μας «Τρεχάτε ποδαράκια μας!». Πάντως, όσο προχωρά η διαδικασία, τόσο καταλαβαίνουμε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος φορολογούμενος να βγει εκπρόθεσμος γιατί η σύζυγος δεν έχει κωδικούς taxis. Βέβαια, στην εκπρόθεσμη δήλωση το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αλλά είναι πολύ ψιλά γράμματα για αυτούς που ξέρουν πολύ καλά να πετάνε μπαλάκια από εδώ κι από εκεί…

Διαβάζοντας κάποιος αυτό που αναφέρουμε, ίσως μας θεωρήσει και υπερβολικούς, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου και θα το αποδείξουμε με ένα απλό παράδειγμα:

Υπόχρεος φορολογικής δήλωσης, έγγαμος, φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και η σύζυγός του έχει ΑΦΜ, γιατί ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα πριν χρόνια. Ο ίδιος έχει εισοδήματα και περιουσία στην Ελλάδα, άρα είναι υπόχρεος να κάνει δήλωση για τα ελληνικά εισοδήματα. Η σύζυγος δεν έχει περιουσία στην Ελλάδα καθόλου, ούτε εισοδήματα. Όταν είχε εισοδήματα οι κωδικοί του συζύγου αρκούσαν για να υποβάλλει δήλωση μαζί του, ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε ποτέ να εκδώσει δικούς της. Στην Ελλάδα έχει να έρθει περίπου 10 χρόνια, αλλά έχει υποπέσει στο «σφάλμα» να έχει ΑΦΜ και να φαίνεται έγγαμη.

Χωρίς κωδικούς taxis, επιβεβαίωση στοιχείων δεν μπορεί να κάνει. Κλειδάριθμος αυτόματα δεν βγαίνει γιατί δεν έχει κινητό τηλέφωνο, ούτε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά και για τον λόγο ότι έχει αλλάξει διαβατήριο, άρα πρέπει να γίνει η μεταβολή στη Δ.Ο.Υ. για να φανεί το νέο διαβατήριο. Ο φορολογικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα, γιατί είναι μεγάλος άνθρωπος, αλλά κι αυτόν να θέλει να αλλάξει, χρειάζεται γνήσιο έγγραφο από το Ελληνικό Προξενείο, το οποίο της δίνει ραντεβού μετά από πολύ καιρό.

Αποτέλεσμα; Μέχρι να τακτοποιηθεί όλο αυτό και να μπορέσει να βγάλει κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης, ο σύζυγός της παραμένει μπλοκαρισμένος, χωρίς να μπορεί να κάνει δήλωση. Όλο αυτό γιατί η φορολογική αρχή θέλει να έχει επικοινωνία με έναν φορολογούμενο που ουσιαστικά δεν έχει καμιά επαφή μαζί του, αφού το μόνο που έχει είναι ένα ΑΦΜ και τίποτε άλλο.

Το τελικό αποτέλεσμα νομίζουμε το φαντάζεστε όλοι σας… Η δήλωση θα σταλεί εκπρόθεσμη, εάν και εφόσον τακτοποιηθεί η σύζυγος με κωδικούς, ενώ ο λογιστής θα «φταίει» που δεν μύρισε τα νύχια του να συμβουλέψει να εκδοθούν κωδικοί σε έναν ανενεργό φορολογούμενο! Η περίπτωση μπορεί να ακούγεται ακραία, αλλά δυστυχώς δεν είναι… Έχουμε ακούσει πολλές τέτοιες παρόμοιες και όσο περνάει ο καιρός θα ακούμε περισσότερες …

Αλλά και από την άλλη, ακόμα και να ήταν ακραία τι σημαίνει αυτό; Πως είναι δυνατόν να τιμωρείται κάποιος επειδή δεν έχει κωδικούς πρόσβασης στο taxis; Υπάρχει κάποιος νόμος που τους καθιστά υποχρεωτικούς; Σε εμάς δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μας. Μπορεί εκ του αποτελέσματος να είναι απαραίτητοι σχεδόν σε όλους μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κινδυνεύει εκβιαστικά και έμμεσα με πρόστιμο κάποιος ανενεργός φορολογούμενος που δεν έχει τίποτα στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ