tuv-iso-logo

Θετική η δήλωση Σκορδά για τις εγγραφές στα επιμελητήρια

Θετική ανταπόκριση βρήκε η δήλωση του κ. Αθ. Σκορδά υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια.

Θετική ανταπόκριση βρήκε η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά ότι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια. Σημειώνουμε ότι κατά συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ, στις 27/2/2013, ο κ. Σκορδάς δήλωσε ότι «Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να πω καθαρά ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια και μακάρι να μπορέσουμε στη διάρκεια των δύο ετών που μένουν μέχρι το 2015, να αντιστρέψουμε την διάταξη για τη κατάργηση της υποχρεωτικότητας».

Το www.eea.gr ζήτησε τη γνώμη επιφανών επιμελητηριακών παραγόντων για τη δήλωση του κ. υφυπουργού. Παρακάτω δημοσιεύουμε  τα σχόλια και τις εκτιμήσεις τους.

Δήλωση Προέδρου ΕΒΕΠ, κ. Γ. Κασιμάτη, ως σχόλιο στη δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά, για την υποχρεωτικότητα εγγραφής στα Επιμελητήρια.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς δήλωσε, κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ότι είναι υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι την 1.1.2015, οπότε και σταματά το καθεστώς της υποχρεωτικότητας, να αλλάξει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και να αρθεί έτσι κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων. Προφανώς, μια τέτοια εκδήλωση πολιτικής βούλησης ικανοποιεί ιδιαίτερα την επιμελητηριακή κοινότητα, καθώς αποτελεί την πρώτη – μετά από πολύ καιρό – αναγνώριση της σημασίας του επιμελητηριακού θεσμού για την προαγωγή του επιχειρείν στη χώρα μας. Τα Επιμελητήρια, τόσο με την λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, όσο και με την παροχή Υπηρεσιών μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων, καθώς και με σειρά άλλων υποστηρικτών για το επιχειρείν ενεργειών σε διάφορα επίπεδα (π.χ. φορολογικά θέματα, θέματα χρηματοδότησης, θέματα εξωστρέφειας, κλπ) έχουν αποδείξει την προστιθέμενη αξία της ύπαρξης και λειτουργίας τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εναπόκειται στην Πολιτεία να διορθώσει το σφάλμα στο οποίο προέβη όταν προέβλεψε νομοθετικά την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια. Πάντως, εξακολουθούμε να έχουμε την απορία γιατί, εφόσον ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης δεν συμφωνεί με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, προωθήθηκε μια τέτοια ρύθμιση και μάλιστα με τρόπο τελείως ανορθόδοξο, ήτοι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (κάτι που σημαίνει ότι η πρωτοβουλία για μια τέτοια απόφαση ανήκει στην Κυβέρνηση) η οποία απλώς ήρθε για κύρωση στη Βουλή μαζί με σωρεία άλλων τέτοιων πράξεων. Οι διάφορες εκδοχές που ακούγονται περί επιβολής της εν λόγω ρύθμισης από την Τρόικα στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας δεν φαίνονται ιδιαίτερα πειστικές καθώς είναι γνωστές οι θέσεις ορισμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των (μεγάλων) επιχειρήσεων που προωθούσαν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη, επιδιώκοντας να αποδυναμώσουν τα Επιμελητήρια ως θεσμικούς εκπροσώπους του επιχειρείν στην Ελλάδα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς αλλά και το σύνολο της επιμελητηριακής κοινότητας, θα σταθεί αρωγός σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναγνωρίζει τη σημασία και την αξία του επιμελητηριακού θεσμού, αρχής γενομένης από την νομοθετική πρωτοβουλία για συνολική επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.»   

Ραβάνης Παύλος  πρόεδρος του ΒΕΑ:

Θεωρώ πολύ θετική τη δήλωση του κ. Σκοδρά. Κινείται στα πλαίσια της ενίσχυσης της καλύτερης οργάνωσης των επιμελητηρίων για να συνεχίσουν την παροχή αναπτυξιακών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Η επιμελητηριακή κοινότητα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη θετική αυτή θέση και να διευρύνει το μέτωπο ώστε να αλλάξει ο νόμος  που καταργεί την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια.

Δήλωση του Πορέδρου του Ε.Ε.Π. κ. Γιώργου Μπενέτου

Αναμφίβολα ως θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η δήλωση του κ. Αθ. Σκορδά η οποία άλλωστε αποτελεί και μονόδρομο για την επιβίωση των Επιμελητηρίων, η επαναφορά της  υποχρεωτικότητας της εγγραφής  σ΄ αυτά. 
Αλλά επειδή βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη καμπή όσον αφορά την «μνημονιακή διάσταση» της οικονομίας μας ,την αντιμετωπίζουμε και με σκεπτικισμό ,κατά πόσο τελικά θα υλοποιηθεί ,αφού ο εκπρόσωπος του Υπουργείου που  προώθησε την άρση , έρχεται τώρα και δηλώνει υπέρ της επαναφοράς .
 Ας είναι ενωμένη η Επιμελητηριακή κοινότητα να παρακολουθήσει ,να συντονίσει και γιατί όχι να «πιέσει» προς την διατήρηση της εγγραφής στα Επιμελητήρια, διαφορετικά το «αύριο» του Επιμελητηριακού θεσμού προοιωνίζεται (ή πριονίζεται)   αμφίβολο ………..