tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θετικός είναι ο έως τώρα απολογισμός της τουριστικής κίνησης

Θετικός είναι ο έως τώρα απολογισμός της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Θετικός είναι ο έως τώρα απολογισμός της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Σε αρκετές περιοχές οι επισκέπτες εμφανίζουν σημαντική αύξηση η οποία όμως δεν ακολουθείται από ανάλογη πορεία των τζίρων.

Όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, ιδίως στα νησιά του Ιονίου, θα πρέπει να είναι φέτος πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση των επισκεπτών καθώς τα νησιά αυτά πήγαν καλά από την αρχή της σεζόν.

«Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί άλλες περιοχές είχαν πολύ χαμηλό ξεκίνημα και στην συνέχεια πήραν τα πάνω τους. Τα Ιόνια ξεκίνησαν καλά, με μια σχετική επάρκεια στην ζήτηση και συνεχίστηκε πάρα πολύ καλά. Η Κέρκυρα έχει πάνω από 10-11% αύξηση, η Κεφαλονιά τα ίδια. Όλες οι περιοχές του Ιονίου πάνε καλά και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ειδικά για την Κέρκυρα που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάποια υστέρηση και καλό θα είναι να μπορέσει να επανακτήσει στο κομμάτι της ζήτησης στη διεθνή αγορά», δηλώνει ο κ. Τσακίρης.

Από ότι φαίνεται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα και για την Αχαΐα-Ηλεία όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού οι οποίες μάλιστα έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη Δυτική Πελοπόννησο το επόμενο «Hit» της χώρας εννοώντας προφανώς ότι το προσεχές διάστημα μπορεί να μπει ακόμα πιο δυνατά στην τουριστικά αγορά.

«Η Δυτική Πελοπόννησος είναι το επόμενο "hit" στον τουρισμό της χώρας, όλοι περιμένουν ότι εκεί θα γίνουν πολλά πράγματα στο μέλλον. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να φτιαχτεί η πρόσβαση, η οποία είναι τραγική. Εάν και όταν βελτιωθούν αυτά, θα πυροδοτήσουν μια τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή που το αξίζει τελικά. Δεν μπορείς όμως να φέρνεις έναν καλό τουρίστα σε αεροδρόμιο με «ελενίτ», πρέπει να τον φέρνεις σε ένα αεροδρόμιο αντίστοιχο εκείνου μιας χώρας που θα διάλεγε εναλλακτικά», τόνισε ο κ. Τσακίρης μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Όπως είπε θετικά είναι τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τις αφίξεις τουριστών πανελλαδικά χώρα, χωρίς ωστόσο αυτοί οι αριθμοί να αντιστοιχούνται και στους ανάλογους τζίρους στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

«Ενώ οι αριθμοί δείχνουν να πηγαίνουν καλά, οι αφίξεις πηγαίνουν καλά, τα έσοδα έχουν μια αναντιστοιχία με το ρυθμό της αύξησης των αφίξεων. Βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι μια τάση που τείνει να παγιωθεί. Ενώ δηλαδή έχουμε κάθε χρόνο αύξηση σημαντική των αφίξεων η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων υπολείπεται τουλάχιστον 30-40%. Πρέπει να δούμε στρατηγικά στο μέλλον πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε διότι άλλες χώρες πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Οι ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α., καταφέρνουν να έχουν αυτούς τους δύο δείχτες να ανεβαίνουν παράλληλα ανοδικά».

Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σημείωσε ότι παίρνουμε μάλλον το κομμάτι της αγοράς το οποίο είναι χαμηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων το οποίο βέβαια, στο τέλος της ημέρας, αντανακλάται στα έσοδα.

«Άλλες χώρες παίρνουν το καλύτερο κομμάτι και αυτό το είδαμε φέτος με τους Ρώσους, ενώ πάντα είχαμε το καλό κομμάτι, έχουμε πάρει ένα κομμάτι των οικονομικών δυνατοτήτων, το οποίο μειώνει το κατά κεφαλήν έσοδο που αφήνουν στην χώρα μας, ενώ παλιότερα ήταν οι πιο δυναμικοί. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα της χώρας ως προορισμό, με τις υποδομές μας και με το «προϊόν», μπορεί να έχεις καλά ξενοδοχεία, αλλά εάν δεν έχεις καλά αεροδρόμια, λιμάνια, πύλες εισόδου, εάν δεν προσφέρεις αυτό που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες χώρες, δυστυχώς ο ενδιαφερόμενος θα πάει να το βρει αλλού αυτό που ζητάει», πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Τσακίρης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου στα οποία φέτος η τουριστική κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη. «Τουριστικά είναι τραγικά τα πράγματα εκεί, η Κως κατάφερε να σώσει ένα κομμάτι της αρχικής απώλειας, η Ρόδος το ίδιος. Γενικά τα Δωδεκάνησα έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, άσχετα εάν όλα τα νησιά δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα. Κυρίως το Βόρειο Αιγαίο, Σάμος, Χίος, Λέσβος, είχαν, έχουν και θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς εκεί οι άνθρωποι, ειδικά στη Σάμο όπου είναι «μονοκαλλιέργεια» ο τουρισμός, έχουν σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Τσακίρης.