tuv-iso-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Σπύρος Σταυρούλιας, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α., Πρόεδρος Επιτροπής Λογιστών

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Για το μεγάλο βάρος που σήκωσε και σηκώνει, στη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος των λογιστών μιλά στο eea.gr ο κ. Σπύρος Σταυρούλιας, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α.

Αναλυτικά:

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

Συνήθως χρειαζόμαστε τη συνολική εικόνα για να κάνουμε αποτιμήσεις. Ακόμη δεν την έχουμε ολοκληρωμένη. Το κυριότερο ζήτημα για τον κλάδο είναι πως πριν την κρίση οι λογιστές είχαν ρίξει βάρος στη δημιουργική κατεύθυνση ενώ πλέον περιορίζονται να βρουν τρόπους να διασώσουν και να διαφυλάξουν κεκτημένα. Τρέχουμε να σώσουμε, δεν τρέχουμε για να δημιουργήσουμε. Όλο αυτό μας ήθελε γνώστες και άψογους εκτελεστές. Γίναμε το εργαλείο ανάμεσα στον πληττόμενο και το κράτος. Η αγορά, αποσύρθηκε για λίγο. Επειδή υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια πλέον και είναι λογικό, πρέπει να αναδιοργανωθούμε έτσι που να προσφέρουμε συμβουλές να δίνουμε κατευθύνσεις. Υπάρχει ανάγκη χάραξης πορείας.

  •  Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Τα μέτρα είχαν πραγματικά καλές προθέσεις. Τα προβλήματα όμως ξεπέρασαν τα μέτρα και την αποτελεσματικότητα τους. Τα μέτρα σαν μέτρα ήταν ορθά, ο χρόνος τους, ο τρόπος επικοινωνίας και εκτέλεσης τους, ενδεχομένως αδίκησαν την αποτελεσματικότητα τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έλαβαν υποστήριξη, όμως το κλίμα είναι καταθλιπτικό, στενάχωρο. Ό,τι και αν κάνεις σε αυτό το πλαίσιο δεν αρκεί. Και δεν φταίει αυτό που κάνεις, αλλά ούτε και αυτό που δεν κάνεις. Στο μεταξύ οι άνθρωποι χρειάζονται μαζί με τα οικονομικά μέτρα και συναισθηματική φροντίδα και αυτή όταν κοιτάζεις αριθμούς την αφήνεις και αποδυναμώνεται. Εκεί ήθελε μεγαλύτερη προσοχή. Ήταν θέμα επικοινωνίας όμως.

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Θεωρώ ότι ιστορικά το κράτος δεν αδυνατούσε να βοηθήσει σε στιγμές κινδύνου και σε έκτακτες περιστάσεις. Αδυνατούσε να συμπαρασταθεί ικανοποιητικά στην επιστροφή στη κανονικότητα. Εδώ λοιπόν χρειάζεται προσοχή, διότι τα πραγματικά προβλήματα θα παρουσιαστούν όταν επιστρέψουμε. Εκεί θα διαπιστώσουμε αλλαγή βηματισμού  και διαφορές ταχυτήτων. Αυτοί που έμειναν πίσω θέλουν υποστήριξη. Έχουμε ακούσει πως το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει μια σειρά από μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και σε κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με κύριο εκφραστή του τον Πρόεδρό του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, από την πρώτη στιγμή έναρξης της πανδημίας επέδειξε άριστα αντανακλαστικά. Δημιουργήθηκε άμεσα ομάδες ειδικών (λογιστές-νομικοί-εργατολόγοι κτλ) οι οποίοι ανέλαβαν την ερμηνεία των νέων μέτρων και την ενημέρωση του συνόλου των επαγγελματιών και των συμπολιτών μας. Με καθημερινά webinar και ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις, ενημερώνει και εκπαιδεύει το σύνολο των επαγγελματιών όχι μόνο στην Αττική αλλά στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας . Τόσο για εμάς τους λογιστές, όσο και για το σύνολο των επαγγελματιών, το Ε.Ε.Α. καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας αποτελεί τον κύριο εκφραστή των προβλημάτων μας προς τους αρμόδιους φορείς την κυβέρνησης. Θεωρώ πως πλέον το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη διοίκηση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αποτελεί την ΦΩΝΗ του κάθε μικρομεσαίου επαγγελματία.

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

Δεν θα είναι μια μόνο ημέρα, θα είναι προσαρμογή σε μια σειρά  διαδοχικών ημερών. Ό.τι προέκυψε, θα κάνει χρόνια να ξεπεραστεί. Πρέπει να πάρουμε μια θέση εδώ. Είτε θα πιστέψουμε ότι θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση με κάθε τρόπο και σε οποιανδήποτε χρόνο, ή θα αποφασίσουμε ότι αλλάξαμε οριστικά και αμετάκλητα και στην συνέχεια θα προσδιορίσουμε την θέση μας στον καινούργιο κόσμο. Αυτές οι δύο «σχολές» θα επικρατήσουν και στην αγορά. Εκείνοι που θα αποφασίσουν να μείνουν ίδιοι και εκείνοι που θα αποφασίσουν να τα αλλάξουν όλα. Για ένα είμαι μόνο σίγουρος, εμείς οι Έλληνες μετά από κάθε δυσκολία ενωμένοι θα τραβήξουμε μόνο μπροστά.