tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Βασιλική Μανουσαρίδου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σε συνέντευξή της στο eea.gr η Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών κ. Βασιλική Μανουσαρίδου αναφέρει ότι πάνω από το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει πληγεί πολλαπλά και ανεπανόρθωτα και ήδη κάποιες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προσπαθώντας να μην δημιουργήσουν επιπλέον οφειλές. Χαρακτηρίζει ανεπαρκέστατα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, αναλύοντάς τα, και ζητεί πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

Είναι προφανές ότι ακόμα και με την “προνομιακή” επιπλέον δεκαπενθήμερη λειτουργία πριν από τα Χριστούγεννα για τα καταστήματα του κλάδου μας, το πλήγμα είναι τεράστιο. Χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορούμε να συλλέξουμε αποτελέσματα από το σύνολο των επιχειρήσεών μας, περισσότερο από το 50% έχει πληγεί πολλαπλά και ανεπανόρθωτα, ανάλογα μάλιστα την περιοχή, το ύφος της επιχείρησης και φυσικά τον ανταγωνισμό από τις αλυσίδες με καλοοργανωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα και αρκετά κεφάλαια για προβολή.
Πολλοί μικροί εκδοτικοί οίκοι, αδυνατούν να λειτουργήσουν έχοντας βγάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή και με την άτακτη αυτή λειτουργία-παύση δεν δύνανται να κάνουν ανάκληση.
Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει και για τα βιβλιοπωλεία.

  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Όσο αφορά στα υποτιθέμενα μέτρα ελάφρυνσης, υπήρξαν ανεπαρκέστατα. Ο κλάδος μας σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα του αυτοαποκλεισμού και της απραξίας, “ευνοήθηκε” με το πρώτο βοήθημα των 800 ευρώ που δόθηκε πριν από ένα έτος, και την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή (2000 ευρώ τα μισά των οποίων θα κληθεί να επιστρέψει). Το μόνο άλλο βοήθημα που έλαβε η μερίδα των ενοικιαστών επιχειρηματιών του κλάδου μας, ήταν η ελάφρυνση του ενοικίου, όπως άλλωστε και όλες οι λοιπές κατηγορίες επιχειρήσεων. Αυτά δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν ούτε καν σαν επικουρικά βοηθήματα, όταν οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει (και μόνον για το έτος 2020) πέντε μήνες κλειστές.
Πέραν αυτών, πάγια έξοδα όπως, ρεύμα, ύδρευση, επικοινωνία, καλύπτονται αναγκαστικά σε μηνιαία βάση, αλλιώς επίκειται διακοπή των παροχών.
-Δόσεις δανείων δεν έχουν παραταθεί ενώ οι οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και από δικηγορικά γραφεία είναι συνεχής.
-Οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος εκτός ΦΠΑ. έχουν μεν ελαστικοποιηθεί στο χρόνο της αποπληρωμής τους, δεν έχουν όμως μετατεθεί για περίοδο κατά την οποία η επιχείρηση θα είναι σε θέση να έχει έσοδα.
-Ακόμα, μετά από ένα έτος πλήρους απραξίας, σύντομα θα κλιθούν οι επιχειρήσεις ώστε να συνδέσουν υπολογιστές και ταμειακές μηχανές (ηλεκτρονικά μέσα έκδοσης παραστατικών) με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου. Αυτό για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και όχι μόνο του δικού μας κλάδου, σημαίνει ένα τεράστιο έξοδο αντικατάστασης συσκευών και λογισμικού, ακόμα και τεχνολογίας συνδέσεων που φυσικά δεν είναι δυνατό να διατεθούν τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
-Έχουμε δεχθεί καταγγελίες από μέλη μας (αλλά συμβαίνει και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) να δέχονται προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από τα τμήματα καρτών των τραπεζών που συνεργάζονται, ότι θα τους επιβληθεί επιπλέον τέλος χρέωσης χρήσης των
POS λόγω πτώσης τζίρου κατά το έτος 2020.

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

* Κατ’ αρχήν να δοθεί έστω και τώρα, αναστολή είσπραξης δόσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές είτε προκύπτουν από ρύθμιση, είτε πρόκειται για τρέχουσες υποχρεώσεις.
* Να σταματήσει άμεσα η επιβάρυνση και ο ανατοκισμών καθυστερημένων δόσεων και εισφορών.
* Να αρθεί η δέσμευση λογαριασμών για ασφαλιστικές και φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπωσδήποτε μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, και περαιτέρω να ανεβρεθεί μια περισσότερο αποδοτική και λιγότερο καταστροφική λύση για την απόδοση των οφειλών.
* Να γίνει αξιοποίηση και απορρόφηση των κεφαλαίων για την ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με φαινομενικά. (όπως π.χ. συνέβη, η ένταξη στις πληττόμενες εταιρείας ταχυμεταφορών και άλλων επιχειρήσεων όπου απορρόφησαν τεράστια κεφάλαια, τη στιγμή που κλάδοι με τεράστια προβλήματα δεν έχουν ενταχθεί καν).
* Παρέμβαση και σύσταση σε τράπεζες για εξορθολογισμό των απαιτήσεων μέχρις άρσης των μέτρων.
* Να ανοίξει το λιανεμπόριο (και εννοούμε τα μικρά και μεσαία καταστήματα και όχι αλυσίδες, εμπορικά κέντρα και υπεραγορές) με την αναγκαστική υποχρέωση αποδοχής ενός πελάτη (όχι σε απόλυτο αριθμό αλλά σε σχετικό, δηλαδή ένας λογαριασμός- γονέας και παιδί, ζεύγος κλπ) εντός του καταστήματος ή ανά 100τ.μ. και όχι με click away, που ομολογουμένως κατέγραψε τεράστιες ουρές και συνωστισμό όχι εντός, αλλά εκτός των καταστημάτων σε μεγάλες αλυσίδες.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

Εξαιρετική, τόσο στο επίπεδο επικοινωνίας και ενημέρωσης, όσο και δράσεων.

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

Δυστυχώς, ακόμα και οι πιο αίσιες προβλέψεις για τον κλάδο, μιλούν για αποδεκατισμό των επιχειρήσεων του κλάδου μας και λουκέτα σε ποσοστό μέχρι και 40% ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, προσπαθώντας να μην δημιουργήσουν επιπλέον οφειλές. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες πάντως, θεωρούμε αδύνατο να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις μας, λαμβάνοντας δε υπόψη και τον κακής ποιότητας ανταγωνισμό που τους γίνεται από επενδυτικές αλυσίδες, αν όχι με τις ευλογίες τουλάχιστον με την ηθελημένη αβλεψία του κράτους.