tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ΕΕΑ μετέχει στο Σχέδιο Δράσης της Γραμματείας κατά της Διαφθοράς

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός και συνεργάτης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός και συνεργάτης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης την οποία υπερασπίζεται με απόλυτη προτεραιότητα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας.
Η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.) συστάθηκε με το άρθρο 6 του νόμου 4320/2015 (ΦΕΚ Α’ 29/19-3-2015) και αποτελεί δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αρμοδιότητες της ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ. αναφέρονται στη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, με ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους και παρέχει σχετικές οδηγίες και συστάσεις.
Επίσης, έχει οριστεί σαν η αρμόδια αρχή για το συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης (AFCOS) σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Κανονισμού (EE, ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθμός 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2013 (ΕΕ L248). Στη ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ. έχουν μεταφερθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε.).
Υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπει ένα λεπτομερές σχέδιο για την ενίσχυση της ακεραιότητας και την καταπολέμηση διαφθοράς και δωροδοκίας.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι ένας διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει να υποστηρίξει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Το ερωτηματολόγιο έχει δημιουργηθεί από τον Τομέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ (Anti Corruption Division OECD).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να επισκεφτείτε: http://www.oecd.org/fr/grece/greece-oecd-anti-corruption.htm
Ο σκοπός του ερωτηματολογίου είναι:
  1. Να εντοπίσει τους κινδύνους διαφθοράς που αντιμετωπίζει η επιχείρησή Σας κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της.
  2. Να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές εταιρικής συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς, εκτίμησης κινδύνου διαφθοράς, εσωτερικούς μηχανισμούς υποβολής εσωτερικών αναφορών και προστασίας πληροφοριοδοτών στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα·
  3. Nα προσδιορίσει την αντίληψη των ελληνικών εταιρειών σε σχέση με τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών να ευαισθητοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την ανάγκη πρόληψης και ανίχνευσης διαφθοράς και να ενθαρρύνουν / βοηθήσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν αντίστοιχα μέτρα.
Οι απαντήσεις στο παρόν ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμες.
Μόνο οι αναλυτές του Τμήματος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ έχουν πρόσβαση στις απαντήσεις.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί περίπου 15 λεπτά.
Παρακαλούμε ωστόσο να σημειώσετε ότι, ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης  το ερωτηματολόγιο μπορεί να σας κλειδώσει έξω μετά από 10 λεπτά αδράνειας.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το κουμπί save and exit, αν θέλετε να ολοκληρώσετε το ερωτηματολόγιο αργότερα.
Παρακαλούμε επίσης να σημειώσετε ότι η χρήση αυτής της ιστοσελίδας διέπεται από τους όρους του Όρους Αναφοράς και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του ΟΟΣΑ.
Ενδιαφερόμαστε για την προσωπική σας γνώμη. Οι συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο καλούνται να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες επισυνάπτοντας τυχόν αντίγραφα σχετικών εγγράφων ή τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους του υλικού αυτού. Οι απαντήσεις σας θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν  σαν καθαρά στατιστικά στοιχεία και τυχόν παρατηρήσεις ή αντίγραφα εγγράφων θα αντιμετωπιστούν εμπιστευτικά. Η επιλογή των συμμετεχόντων και των οργανώσεων τους σε αυτό το ερωτηματολόγιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι τελευταίοι έχουν συνδεθεί με περιστατικά διαφθοράς, δωροδοκίας ή έχουν προβεί σε οποιαδήποτε μορφή ανεπίσημων πληρωμών ή δώρα.
Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ