tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τρ. Αλεξιάδης: Τσιγάρα. Αύξηση φόρων μείωση εσόδων! βίντεο

Αυτή τη στιγμή περίπου ένα στα τέσσερα ή πέντε πακέτα τσιγάρα που πουλιούνται στην Ελλάδα είναι λαθραίο

Τρ. Αλεξιάδης: «Εγώ συνοπτικά θέλω να πω ότι, όπως είναι δομημένο το φορολογικό μας σύστημα και οι μηχανισμοί αυτή τη στιγμή, κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αντί να παίρνουμε περισσότερους φόρους, χάνουμε φόρους ακόμη κι απ’ αυτούς που είχαμε»!

 

Διαβάστε στο τέλος και σχόλιο του προέδρου του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής κ. Γιώργου Δούκα.

 

Χρειάστηκε μια επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δ.Καμένου για να παραδεχτεί επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης ότι με τα μέτρα υπερφορολόγησης που έχει λάβει σε βάρος των καπνικών προϊόντων εισπράττει λιγότερα ενώ το λαθρεμπόριο διογκώνεται και χρειάζονται συνεχώς νέα μέτρα για την πάταξή του!

 

 

Ποια είναι η απάντηση του κ. Aλεξιάδη:

 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):

 

«Κύριε Βουλευτά, δίνεται η δυνατότητα με την ερώτηση που καταθέσατε να ανοίξουμε το θέμα του λαθρεμπορίου καπνού, ένα θέμα το οποίο δεν απασχόλησε αυτές τις ημέρες δυστυχώς μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διότι προτίμησαν να κρύψουν το υπερόπλο που έχει πάρει το Υπουργείο Οικονομικών, το αυτοκινούμενο scanner πίσω από τις αποδείξεις και διάφορα άλλα πράγματα.

 

Έρχομαι στην ουσία της ερώτησής σας. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τα τρία έγγραφα από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από το Υπουργείο Εσωτερικών που λένε αναλυτικά όλα τα στοιχεία, για να μη χάσω χρόνο.

 

Εγώ συνοπτικά θέλω να πω ότι, όπως είναι δομημένο το φορολογικό μας σύστημα και οι μηχανισμοί αυτή τη στιγμή, κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αντί να παίρνουμε περισσότερους φόρους, χάνουμε φόρους ακόμη κι απ’ αυτούς που είχαμε.

 

Αυτή τη στιγμή περίπου ένα στα τέσσερα ή πέντε πακέτα τσιγάρα που πουλιούνται στην Ελλάδα είναι λαθραίο. Τα νούμερα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και για την υγεία των πολιτών, διότι πολλά από τα τσιγάρα που κυκλοφορούν δεν είναι απλά λαθραία, χωρίς δηλαδή τον αντίστοιχο φόρο, αλλά είναι τα λεγόμενα «μαϊμού», είναι δηλαδή επικίνδυνα για την υγεία και τα πνευμόνια του κόσμου.

 

Στο θέμα του νομοσχεδίου, έχουμε ήδη ένα αρχικό νομοθέτημα το οποίο έχει γίνει από τον κ. Νικολούδη, το οποίο ήταν ένα σημαντικό βήμα στο να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα. Αυτό το σημαντικό βήμα βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα νέο νομοθέτημα, το οποίο πρέπει να ενσωματώσει το κοινοτικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2016.

 

Είμαστε, λοιπόν, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην τελική επεξεργασία αυτού του σχεδίου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα νέα εργαλεία γύρω απ’ αυτά τα  ζητήματα.

 

Με αυτό το νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα να πάμε στα συστήματα ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων, των καπνικών προϊόντων γενικά, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως των αλκοολούχων ποτών, να ενσωματώσουμε την Οδηγία 40/2014, που πρέπει μέχρι τις 20 Μαΐου να την ενσωματώσουμε στο Εθνικό μας Δίκαιο και να καθιερώσουμε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο για τα τσιγάρα και τον καπνό είμαστε υποχρεωμένοι να καθιερώσουμε μέχρι το Μάιο του 2019 και για τα άλλα προϊόντα μέχρι το Μάιο του 2024. Υπάρχουν και εκεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

 

Οι τεχνικές προδιαγραφές που θα έχει αυτό το σύστημα πρέπει να είναι συμβατές με τις τεχνικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούμε σε ευρωπαϊκό και σε πανελλαδικό επίπεδο να κάνουμε τον έλεγχο και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και με άλλες υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τομέα.

 

Όπως καταλαβαίνετε –και θα πω στη δευτερολογία μου για το αυτοκινούμενο scanner- προχωρούμε σε μια σειρά από μέτρα, για να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς, για να μπορούμε, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να κτυπήσουμε αποφασιστικά το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. »

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

 

«Έχω τα στοιχεία και θα τα καταθέσω και εγώ. Έχετε απόλυτο δίκιο που είπατε ότι, όταν προσπαθείς να αυξήσεις την τιμή των καπνικών και αναμένεις έσοδα, είναι όλα κάτω και ο πίνακας τα δείχνει. Δεν εισπράττεις αυτά που περιμένεις. Είναι λάθος τακτική και θα τα καταθέσω και εγώ για τα Πρακτικά, για όποιον ενδιαφέρεται.

 

Συγχρόνως, είναι και η μείωση των εσόδων και του τζίρου, διότι γίνεται και μια μείωση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα περίπτερα. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που ζουν απ’ αυτή τη δουλειά και θα πρέπει να το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας.

 

Έκλεισαν τα τελευταία χρόνια πέντε χιλιάδες περίπτερα και εκατόν πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις διανομής καπνικών προϊόντων εξαιτίας αυτής της πρακτικής, της άλογης αύξησης φόρων και της μείωσης του τζίρου.

 

Θέλω την προσοχή σας, κύριε Υπουργέ, σ’ ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο. Θα καταθέσω τα Πρωτόκολλα της Σύμβασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σε σχέση με αυτά που λέμε για τα καπνικά, την ιχνηλασιμότητα κλπ. Υπάρχουν κάποια ευαίσθητα σημεία και θα ήθελα να τα επισημάνω.

 

Το πιο ευαίσθητο σημείο απ’ όλα είναι το εξής και εάν μου επιτρέπετε, θα το διαβάσω. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας -θα καταθέσω τα σχετικά άρθρα- του 2003 και για τον έλεγχο του καπνού που κυρώθηκε με το ν. 3420/2005 και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή της, καθώς και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την εξάλειψη παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων κλπ., στο άρθρο 5 κλπ., απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάμειξη της καπνοβιομηχανίας κατά την εγκατάσταση και υλοποίηση συστήματος σήμανσης και ιχνηλασιμότητας.

 

Εδώ, επειδή διάβασα αυτό -μου άρεσε πάρα πολύ το scanner και η δωρεά- να προσέχουμε μήπως δεν εμπίπτουμε σωστά στο νόμο και στην οδηγία που απαγορεύει χρήση μηχανήματος και συστήματος παρακολούθησης από την καπνοβιομηχανία, παρά από Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δούμε, διότι εάν παρανομήσουμε, πιθανολογώ ότι θα έρθει και κάποιο πρόστιμο.

 

Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Θα καταθέσω τα σχετικά άρθρα, τα οποία ενημερώνουν και θα πρέπει να ενημερωθεί και η Βουλή και το Υπουργείο και όλοι μας να ενημερωθούμε για τις επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία πρέπει πλέον εμείς, ως Ελλάδα, να υλοποιήσουμε, όπως είπε πάρα πολύ σωστά ο κύριος Υπουργός στις ημερομηνίες που έδωσε, τη νομοθεσία, να τη βάλουμε σε εφαρμογή και να τηρηθούν τα πρωτοκόλλα.

 

Εδώ, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ότι τη Δευτέρα έχω παρόμοια ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, διότι εκεί το κόστος στο σύστημα υγείας από τον παράνομο καπνό, τον οποίον δεν καταφέρνει το κράτος αυτό να παρακολουθήσει, είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο. Είναι 2 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος μέσα στην τελευταία τριετία από τις επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό και όχι μόνο από τον νόμιμο καπνό, αλλά και τον παράνομο καπνό, ο οποίος είναι κάκιστης ποιότητας και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε από πού έρχεται, αλλά δυστυχώς καταλήγει στα πνευμόνια και στα σπίτια των ελληνικών οικογενειών.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ. »

 

 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): «Με την ευκαιρία της δευτερολογίας, ήθελα να επισημάνω το θέμα του scanner που είπατε κι εσείς. Πρώτα από όλα, το πήραμε τελείως νόμιμα μέσα από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η αποδοχή δωρεάς του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Είναι σημαντικό σε μια περίοδο που άλλες επιχειρήσεις επιχειρούν να αφαιρέσουν έσοδα από το Δημόσιο μέσω φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, να έρχεται μια μεγάλη εταιρεία, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, και να χαρίζει στο ελληνικό Δημόσιο ένα σημαντικό ελεγκτικό εργαλείο αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το έχουμε επαινέσει και το λέμε για μια φορά ακόμα.

 

Με αυτό το εργαλείο που έχουμε  θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε περίπου ογδόντα φορτηγά την ώρα σε όλο το οδικό μας δίκτυο, σε λιμάνια και σε άλλες εγκαταστάσεις. Είναι ένα σημαντικό ελεγκτικό εργαλείο, όπως είπα.

 

Είναι σημαντικό το γεγονός πως η εταιρεία το έκανε δωρεά και δεν έχει πλέον καμία σχέση από εδώ και πέρα. Δηλαδή, το λογισμικό, η χρήση και όλα τα υπόλοιπα είναι του Υπουργείου Οικονομικών και δεν σχετίζονται με την εταιρεία, με την έννοια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που, όπως πολύ σωστά είπατε, προβλέπουν οι συγκεκριμένες διατάξεις.

 

Επομένως, θα μπορούμε πλέον με αυτό το εργαλείο, είτε στο λιμάνι του Πειραιά είτε σε άλλα λιμάνια είτε σε εθνικές οδούς, να ελέγχουμε τα φορτηγά και τα κοντέινερ, που αυτή τη στιγμή τα ελέγχουμε με έναν πατροπαράδοτο τρόπο, ο οποίος δεν τιμά την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση στην Ελλάδα. Δεν έχουν ευθύνη, βεβαίως, οι ελεγκτές γι’ αυτό. Έχουμε ευθύνη εμείς, που τόσα χρόνια δεν μπορέσαμε να τους ενισχύσουμε. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να ενισχύσουμε τον μηχανισμό και με άλλα αυτοκινούμενα scanner, γιατί ένα δεν θα φτάνει.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασμός τρέχει και μέσα στο 2016 νομίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί, καθώς και το να εγκαταστήσουμε σταθερά scanner στις πύλες εισόδου της χώρας, στα μεγάλα τελωνεία, στα λιμάνια, διότι αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη με το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και δεν θα μας σταματήσει τίποτα σε αυτόν τον τομέα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που άλλοι δεν θέλουν να περάσουν αυτό που γίνεται ούτε στα ψιλά γράμματα -όχι όλοι, αλλά ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης- εγώ θέλω μέσα από τη Βουλή να ενημερώσω τον ελληνικό λαό για το τι γίνεται σε αυτό το θέμα.

 

 

Δείτε το βίντεο από την ερώτηση του κ .Δ. Καμένου

 

 

 

 

Σχόλιο του προέδρου του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων
Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής κ. Γιώργου Δούκα στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου:

 

«Οι απαντήσεις του κ. Αλεξιάδη Τρύφων σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Καμμένου Δημήτρη είχε πολλά κενά και έδειξε και προσεγγίσεις προς αυτόν από καπνοβιομηχανίες.

Η χορηγία εκ μέρους της PHILLIP MORRIS ενός αυτοκινούμενου X-RaY αυτή την εποχή δημιουργεί πολλές σκέψεις και προβληματισμούς σε εμάς που ασχολούμαστε ενεργά με τον κλάδο.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τέτοιου είδους "χορηγίες" είναι υποχρεωτικές προς την χώρα μας από όλες τις καταδικασμένες καπνοβιομηχανίες βάση σύμβασης που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε.

Το Ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται 14 αυτοκινούμενα X-RAY για να ''κλείσουν οι τρύπες'' σε όλα τα τελωνεία και σύνορα. Θέλω να δω αν θα ακολουθήσουν την ίδια ''περπατημένη'' και οι άλλες Καπ/νιες η' θα κάνουν ''τα παγώνια''
 

Όσο αφορά τα λεγόμενα του κ. Αλεξιάδη για τις παράπλευρες απώλειες της καταστροφής των περιπτέρων θέλω να σας πω μόνο τούτο.

Δεν μπορεί καμία καπνοβιομηχανία να λανσάρει στη κοινή γνώμη ότι είναι χορηγός και ευεργέτης του Ελληνικού Κράτους, όταν 5 χρόνια έχουν κλέψει από τους Λιανέμπορους Καπνοπώλες 5% από την προμήθεια πώλησης των τσιγάρων.

'' Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι ο κλάδος μας έχασε από ''κλέψιμο'' καπνοβιομηχανιών 1δις ευρώ….. στην ουσία οι Περιπτερούχοι είναι χορηγοί των X-RAY και όχι οι καπνοβιομηχανίες
 

Το σοβαρότερο όλων.!!!
Εάν δεν γίνει θεσμοθέτηση ποσοστών λιανεμπορίου όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες και μείωση της φορολογίας να γίνει οι καπνοβιομηχανίες
είναι οι ικανές για λόγους ανταγωνισμού να μειώνουν ανεξέλεγκτα τις
ονομαστικές τιμές των τσιγάρων για να κερδίσουν μερίδια αγοράς».