tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απόφαση- σταθμός από το ΣτΕ για το Τέλος Επιτηδεύματος

Κόλαφος είναι η απόφαση (89/2019) του ΣτΕ για την ερμηνεία που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά στο πώς χορηγείται η απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για τους νέους επαγγελματίες, καθώς ορίζει ότι για την επιβολή του δεν αρκεί να έχει παρέλθει η 5ετία από την έναρξη εργασιών, αλλά θα πρέπει η δραστηριότητα να είναι ίδια με αυτή της έναρξης επαγγέλματος.

Ειδικά στον καιρό της κρίσης, χιλιάδες νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε μια επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά εν συνεχεία υποχρεώθηκαν να κάνουν διακοπή εργασιών. Πολλοί από αυτούς ξαναδοκίμασαν την τύχη τους, αλλά σε άλλη δραστηριότητα. Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες έκριναν ότι η προβλεπόμενη 5ετία της απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος “τρέχει” από την πρώτη επαγγελματική αναζήτηση κι έριξαν το χαράτσι των 650 ευρώ.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ κατακεραυνώνοντας τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών; Ότι “προϋπόθεση για την επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εκ μέρους τους άσκηση της αυτής κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας επί πενταετία από της οικείας ενάρξεως εργασιών. Ελεύθεροι, αντιθέτως, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό του ενεστώτος επαγγέλματός τους, εν συνεχεία, όμως, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους”.

Το ΣτΕ δικαίωσε δικηγόρο ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία – παροχή νομικών συμβουλών ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών για έξι περίπου μήνες.
Κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου (2015 και 2016), του επιβλήθηκε Τέλος Επιτηδεύματος, το οποίο, ειδικώς, για το ένδικο έτος (2016), ανήλθε στο ποσό των 650 ευρώ, καθώς η φορολογική διοίκηση ακολούθησε τις οδηγίες της ΠΟΛ.1223/2011, η οποία κατά το ΣτΕ εισάγει πρωτογενές δίκαιο (εξαιρέσεις από την απαλλαγή), χωρίς φυσικά να υπάρχει τέτοια νομοθετική εξουσιοδότηση.

Πηγή: Taxheaven