Ασφαλιστικές δικλείδες στη χαλάρωση των capital controls

Τα νέα όρια αναλήψεων θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου λόγω των αναταράξεων στις αγορές

Η Απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό, με βάση το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των capital controls, με στόχο να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα στην αγορά και στους καταθέτες ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Ωστόσο, η κρίση στην Ιταλία κατέστησε αναγκαία την επανεξέταση όλων των παραμέτρων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σκέψη ακόμα και να «παγώσει» η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ιταλία, αλλά χθες το απόγευμα εκτιμήθηκε ότι αν μείνει τελικά στο συρτάρι η Απόφαση για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, αποφασίστηκε τελικά και υπογράφηκε δια περιφοράς η Απόφαση για τη χαλάρωση των capital controls, αλλά με μια ασφαλιστική δικλείδα: δεν θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου, αλλά από τις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για να σταθμιστούν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο ισχύον καθεστώς είναι οι εξής:

1.     Το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξάνεται στα €5.000 από τα €2.300 που είναι σήμερα.

2.     Το ποσό σε μετρητά που μπορεί να έχει κάποιος όταν φεύγει στο εξωτερικό αυξάνεται στα €3.000 από €2.300 σήμερα (ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι).

3.     Τα τραπεζικά υποκαταστήματα αποκτούν τη δυνατότητα να εγκρίνουν συναλλαγές για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ως €40.000 (από €20.000 σήμερα) ανά πελάτη την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των επιτροπών κλπ.

4.     Επιτρέπονται ηλεκτρονικές συναλλαγές προς το εξωτερικό μέχρι του ποσού των €4.000 ανά δίμηνο από €2.000 ανά δίμηνο που ισχύει σήμερα (μεταφορές χρημάτων, εμβάσματα κλπ).