tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕ – ΙΤΑΛΙΑ: Παζάρια με πολλές διαστάσεις

ΕΕ απέρριψε και επίσημα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας

Για πρώτη φορά, η Κομισιόν είναι αναγκασμένη να ζητήσει από ένα κράτος – μέλος να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του», δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ απέρριψε και επίσημα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας και κρίνοντας σκόπιμο να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται ανοιχτά και συνειδητά ενάντια στις δεσμεύσεις προς την ίδια αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη».

 

Ο ίδιος είπε ότι «η παραβίαση των κανόνων ίσως με μια πρώτη ματιά να μοιάζει πρόκληση, αλλά είναι αυταπάτη ότι μπορεί να ξεφύγει κανείς χωρίς συνέπειες» και ότι «μας έχουν εξουσιοδοτήσει όλα τα κράτη – μέλη για τη διατήρηση των κοινών δεσμεύσεων». Επίσης, περιέγραψε πόσο «κρίσιμο ζήτημα» είναι η «εμπιστοσύνη», καθώς – συνέχισε – «η Ευρωζώνη έχει οικοδομηθεί πάνω σε στενούς δεσμούς εμπιστοσύνης», με «κανόνες κοινούς για όλους… Αν καταστραφεί η εμπιστοσύνη, όλα τα κράτη – μέλη ζημιώνονται, η ένωσή μας (συνολικά) ζημιώνεται… Αν μια χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική πλήξει την εμπιστοσύνη, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από την ανάπτυξη…».

 

Η απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει για πρώτη φορά σχέδιο προϋπολογισμού μέλους της Ευρωζώνης είναι ενδεικτική της ανησυχίας για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και των επιπτώσεων που η περαιτέρω επιδείνωσή της θα έχει για όλη την ΕΕ. Είναι όμως ενδεικτική και για τις διαστάσεις που αποκτά η αντιπαράθεση Βρυξελλών – Ρώμης, με φόντο ένα ευρύτερο παζάρι για την πορεία της ΕΕ που θα κλιμακωθεί ενόψει και των ευρωεκλογών, αλλά και ανταγωνισμών που δυναμώνουν για να ανακτηθεί προβάδισμα που ισχυρά μονοπώλια έχουν χάσει, ειδικά μετά από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση του 2008.

 

Ζητούμενο ένας «εποικοδομητικός διάλογος»

 

Πάντως, παρά τους τόνους που πότε οι Βρυξέλλες πότε η Ρώμη υψώνουν, όλες οι πλευρές ζητούν «εποικοδομητικό διάλογο».

 

Δίπλα στον Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού αποτελεί πρόσκληση για «εποικοδομητικό διάλογο».

 

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε κι αυτός προσδοκίες για «έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία».

 

Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουμε κανένα "σχέδιο Β"» και ότι «η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ», προσθέτοντας ότι «το 2,4% (που προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών) είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ» και ότι «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». Πάντως, ο Κόντε αναγνώρισε ότι αν τα ιταλικά «σπρεντ» δεν πέσουν, αυτό «σίγουρα αποτελεί πρόβλημα».

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκας» – που εμφανίζεται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δηλώνει ότι το κόμμα του θέλει «να αλλάξει την Ευρώπη από τα μέσα» – Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μόνο το ιταλικό Κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας» και ότι «ακούμε τη γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά την αλλαγή του προϋπολογισμού μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει συνταχθεί σωστά και προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να τον αναθεωρήσουμε» και πρόσθεσε: «Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε, βάσει μιας ορθολογικής ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης…».

 

Μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες η Κομισιόν θα περιμένει τυχόν «αναπροσαρμογές» από τη Ρώμη, τις οποίες και μετά θα επανεξετάσει.

 

Πάντως, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's», που υποβάθμισε την Ιταλία από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, εκτίμησε ότι η σχέση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ της θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, αντί να αρχίσει να μειώνεται.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι θα ενταθούν ολόπλευρα παζάρια, όχι μόνο σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά και ευρύτερα, δεδομένης της σημασίας που έχει η Ιταλία για την ΕΕ, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ σήμερα παραμένει μία από τις ισχυρότερες βιομηχανικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Σημειωτέον ότι ο Σαλβίνι επανέφερε το ενδεχόμενο η Ρώμη να μην εγκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

 

Τέλος, να καταγραφεί ότι ο Κόντε έκανε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, με τον Πρόεδρο της οποίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησε τα πάντα: Από την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών επενδυτικών συνεργασιών μέχρι και τη «διευθέτηση» γεωπολιτικών κρίσεων όπως αυτών σε Συρία και Λιβύη. Πριν καν ο Κόντε φτάσει στη Μόσχα, κυκλοφορούσε και μια ενδιαφέρουσα είδηση για το περιεχόμενο των ρωσο-ιταλικών συνεργασιών: Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Lukoil» ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τον ιταλικό κολοσσό «Eni» για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου Meleiha στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας και έτσι το ζωηρό ενδιαφέρον που προκαλεί η «εύφλεκτη» γειτονιά μας σε πολλές αντιλαϊκές συμμαχίες…

 

Επίσης, Κόντε και Πούτιν συζήτησαν και το ενδεχόμενο η Ιταλία να συνδεθεί με τον αγωγό «TurkStream» (που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και από κει στη Δύση), που εξελίσσεται επίσης σε ένα έργο με ευρύτερες διαστάσεις για τα παζάρια της Ρωσίας με την Ευρώπη.

 

Πηγή: Ριζοζπάστης

 

 

 

Β