Επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ- Τόμσεν για τις συντάξεις

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ "άκουσαν" τις ελληνικές θέσεις αλλά δεν φαίνεται να άλλαξαν ρότα

Ξημερώματα Παρασκευής συνάντησε ο Ε. Τσακαλώτος τον Π. Τόμσεν και την Κ. Λαγκάρντ στο Μπαλί της Ινδονησίας και όπως προκύπτει από την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι περικοπές στις συντάξεις. 

"Και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης", αναφέρει η ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι δείχνει η αποκρυπτογράφηση των παραπάνω; 

1) αν και το ΔΝΤ δεν αποτελεί ενεργό μέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» αλλά συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς να έχει το «οκ» κι από το Ταμείο, έτσι ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις στις αγορές ή «ξυπνήσουν» αρνητικά αντανακλαστικά στο Eurogroup 2) τα περιβόητα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις αλλά θα «απλώσουν» σε βάθος τετραετίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα κάποιων από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ έτσι ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός του 2019 και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων 3) το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να διαχυθούν σε περισσότερες «ευαίσθητες» κατηγορίες λόγω του σταθερά υψηλού ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέσω των περικοπών στις συντάξεις, δημιουργείται ένα σταθερό υπερπλεόνασμα, από το οποίο μπορούν να γίνουν εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.