Η κυβέρνηση ψάχνει «εργαλεία» για τα «κόκκινα» δάνεια

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τη χρήση εταιριών ειδικού σκοπού, που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια

Ένα 24ωρο μετά από τη "βουτιά" των τραπεζικών μετοχών κι ενώ βοούσε η αγορά από τις πληροφορίες για την αναζήτηση ειδικών "εργαλείων" αποσυμπίεσης των τραπεζών, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι διερευνάται η δυνατότητα ενός "εργαλείου" APS (Asset Protection Scheme), μέσω του οποίου τα τραπεζικά ιδρύματα θα "ελαφρύνουν" από προβληματικά δάνεια. 

Το "εργαλείο αυτό, που έχει χρησιμοποιήθεί με παραλλαγές και σε άλλες χώρες, στηρίζεται σε γενικές γραμμές στην εξής λογική: οι τράπεζες δημιουργούν εταιρίες ειδικού σκοπού, στις οποίες εισφέρουν “κόκκινα” δάνεια έναντι ομολόγων με το ανάλογο discount. Τα ομόλογα αυτά, που εκδίδουν οι εταιρίες ειδικού σκοπού, έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου, είναι ότι ελαφραίνουν τα “βιβλία” των τραπεζών από τον όγκο των “κόκκινων” δανείων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα “κόκκινα” δάνεια που θα μπορούσαν να εισφέρουν οι τράπεζες είναι πάνω από 10 δισ ευρώ, αλλά κάτω από 20 δισ ευρώ.

Η εφαρμογή του δεν απλή, καθώς μεταξύ άλλων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Κι αυτό γιατί το Δημόσιο θα είναι εγγυητής των ομολόγων, άρα τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπλήρώνουν ότι το "εργαλείο" αυτό θα αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείώση των "κόκκινων" δανείων, που ανέρχονται σε περίπου 88 δισ ευρώ.