Νέα «φέσια» 849 εκατ. ευρώ στην εφορία

Σχεδόν μηδενικές οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο τον Αύγουστο

Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν "σφαίρα", μπορεί να καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου, μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται για ένα Προϋπολογισμό που θα έχει και φέτος υπερπλεόνασμα, ωστόσο τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων στις εφορίες πολλαπλασιάζονται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες ως την 1η Αυγούστου, άρα συμπεριλαμβάνουν τις πληρωμές για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, στο "βουνό" των χρεών προστέθηκαν άλλα 849 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά το ότι τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος «έκλεισαν» με φορολογικά έσοδα 402 εκ. και 594 εκ. αντιστοίχως πάνω από το στόχο, δείγμα του ότι η "αιμορραγία" νοικοκυριών κι επιχειρήσεων συνεχίζεται. 

Συνολικά, από την αρχή της χρονιάς έχουν δημιουργηθεί 6,418 δις ευρώ νέων οφειλών κι αν προστεθούν στα παλιά χρέη, μιλάμε για έναν όγκο 102,644 δις ευρώ. Αν συνυπολογιστούν, δε, οι προσαυξήσεις που «τρέχουν», τότε ξεπερνάμε τα 183 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι χρωστάνε στο Δημόσιο πάνω από το ΑΕΠ της χώρας!

Η λίστα των οφειλετών κόντυνε κατά περίπου 130.000 φορολογούμενους κι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τα 3.801.967 που παραμένουν στη «μαύρη» λίστα, απλώς αυξάνουν τα χρέη τους. Το αξιοσημείωτο των νέων στοιχείων, είναι ότι μετά από το κρεσέντο των 20.000- 23.000 κατασχέσεων το μήνα, ο Αύγουστος πέρασε με μόλις 48. Στην αίθουσα αναμονής για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βρίσκονται, πάντως, 589.506 φορολογούμενοι.