Σχέδιο άρσης των capital controls

Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός - Το χρονοδιάγραμμα

Άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κατάργηση των περιορισμών των αναλήψεων μετρητών, που σε συνδυασμό με την κατάργηση των περιορισμών στο άνοιγμα νέων λογαριασμών θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων συναλλαγών.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, προβλέπεται αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από επιχειρήσεις και ιδιώτες και αύξηση του τρέχοντος ορίου έγκρισης συναλλαγών με σκοπό την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στις υποεπιτροπές.
Πάντως, σύμφωνα με τη «Ν», εντός των προσεχών ημερών και ασχέτως του σχεδιασμού της κυβέρνησης, εκτιμάται πως θα συζητηθεί και πιθανότατα θα αποφασιστεί μία χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών με επίκεντρο τις επιχειρήσεις. Η νέα χαλάρωση που μπορεί να γίνει και σε δύο δόσεις αναμένεται να λάβει χώρα πριν την έξοδο από το μνημόνιο. Οι αποφάσεις προσδιορίζονται για το μεσοδιάστημα των Eurogroups Ιουνίου και Ιουλίου.
Για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες προετοιμάζουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα σταλούν άμεσα -στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας- στους αρμόδιους φορείς.
Με βάση τον «οδικό χάρτη» για την άρση των capital controls, όπως αυτός εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο του 2017, καθίσταται περίπου σαφές πως για την πλήρη άρση θα πρέπει να εκπληρωθεί μία σειρά αναγκαίων συνθηκών από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο χάρτης εκείνος προέβλεπε βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Oι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν είναι:
  • Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό.
  • Βελτίωση συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες (σ.σ. αύξηση καταθέσεων- μείωση «κόκκινων» δανείων.
Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή τους συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, project που για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει τουλάχιστον μία διετία, παρατηρούν έγκυροι κύκλοι. Ωστόσο, οι τράπεζες στο τέλος της εβδομάδας θα υποβάλουν μία σειρά προτάσεων προς εξέταση με επίκεντρο τη δυνατότητα άρσης πολλών περιορισμών που ισχύουν σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
 
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ