tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

10ος χρόνος ύφεσης στην αγορά ακινήτων – Οι προϋποθέσεις ανάκαμψης

Έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά ακινήτων μετά τη πολυετή κρίση εκφράζουν εκπρόσωποι φορέων της αγοράς.

Έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά ακινήτων μετά τη πολυετή κρίση εκφράζουν εκπρόσωποι φορέων της αγοράς, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψή της την επιστροφή στην ανάπτυξη και την μείωση της φορολογίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «στη χώρα μας ουδείς μπορεί σήμερα να υποστηρίξει ότι υφίσταται πραγματική κτηματαγορά, δεδομένου ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται και αγοραστές και όχι μόνον πωλητές ακινήτων».

Ο κ. Παραδιάς θέτει δύο προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι αγοραστές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία μας, όπως σημειώνει: «Να επιστρέψει η χώρα και η οικονομία της, στοιχειωδώς στην ομαλότητα και να εκλογικευτεί η φορολογική επιβάρυνση της κατοχής ακινήτων».

«Όταν αυτά συμβούν, τα υπόλοιπα θα είναι θέμα χρόνου. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα για όλους, γιατί η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της κτηματαγοράς είναι κυρίαρχο θέμα και για την κοινωνία μας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο ελληνικός λαός δεν "φτώχυνε" γιατί του μείωσαν το μισθό ή τη σύνταξη, αλλά γιατί του εξευτέλισαν την αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, για την απόκτηση της οποίας εργάστηκε, στερήθηκε, ξενιτεύτηκε», υπογραμμίζει ο κ.Παραδιάς.

Και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Ιωάννης Ρεβύθης δηλώνει στο ΑΠΕ ότι «οι τάσεις στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν να είναι αρνητικές λόγω του κακού οικονομικού κλίματος που συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα, της αρνητικής ψυχολογίας που υπάρχει για επενδύσεις στα ακίνητα, τη συνεχιζόμενη υψηλή γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή». 

Αναφερόμενος στις βασικές προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων ο κ. Ρεβύθης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να υπάρχει αφορολόγητο σε όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα και ιδιαίτερα σε τουριστικά ακίνητα και να υπάρχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ».

Ερωτηθείς σε ποια ακίνητα παρατηρείται η μεγαλύτερη πτώση, ο κ. Ρεβύθης αναφέρεται «στις κατοικίες άνω των 300 τμ, σε ακίνητα που έχουν υψηλή και παράλογη αντικειμενική αξία, καθώς σε ακίνητα που αφορούν αποθηκευτικούς χώρους και στα παλιά εμπορικά κέντρα στην επαρχία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης αναφέρει ότι «η κατασκευή και πώληση κτιρίων κατοικιών, διαμερισμάτων ή μεζονετών, καθώς και γραφείων διανύει ουσιαστικά τον δέκατο χρόνο ύφεσης με αποτέλεσμα 800.000 – 1.000.000 επιστήμονες, εργάτες, τεχνίτες άμεσα ή έμμεσα από τους 160 εμπλεκόμενους κλάδους να ζουν το πρόβλημα της ανεργίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και για την κοινωνία».

Ο κ, Καψιμάλης εκτιμά ότι «η ανελέητη φοροεπιδρομή κατά των ακινήτων, σταμάτησε το επενδυτικό ενδιαφέρον και δεκάδες δισεκατομμύρια που υπάρχουν εκτός τραπεζών παραμένουν εκτός αγοράς και μερικά από αυτά τοποθετήθηκαν επιλεγμένα σε ακίνητα».

«Σήμερα, πλέον, μετά από 10 χρόνια ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρείται να μην υπάρχουν νεόδμητα διαμερίσματα και οι τιμές των ενοικίων των ακινήτων κατοικίας να έχουν αυξηθεί παρά την μείωση του οικογενειακού εισοδήματος» αναφέρει ο κ.Καψιμάλης και συστήνει «οποίος έχει ανάγκη ιδιόχρησης κατοικίας και έχει και την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσει και δεν ικανοποιεί αυτή την ανάγκη θα χάσει την ευκαιρία των χαμηλών τιμών, δηλαδή τιμών κάτω από το κόστος κατασκευής που έχουν τα σημερινά ακίνητα στη χώρα μας».

Ο κ. Καψιμάλης υποστηρίζει ότι «όταν το κράτος θα αλλάξει την φοροεπιδρομή και θα δώσει κίνητρα αγοράς ακινήτου θα αυξηθεί πρώτα η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές και οι τιμές θα απογειωθούν. Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα έχουν κάποια προνομιούχα funds και θα πολλαπλασιάσουν τα επενδυμένα κεφαλαία τους. Το σενάριο αυτό είναι το ίδιο που εφαρμόστηκε ακόμα και στην Κύπρο και σήμερα οι τιμές των επιλεγμένων ακινήτων ξεπέρασαν τις 12.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ