tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

13 προαπαιτούμενα προς ολοκλήρωση έως τις 11 Δεκεμβρίου

Το κείμενο επιβεβαιώνει τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια –μόλις 4 ημερών–που έχουν κυβέρνηση και θεσμοί για να πετύχουν συμφωνία

"Τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2015 ώστε να επιτρέψουν η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως και όχι αργότερα από την 18η Δεκεμβρίου του 2015" αναφέρεται στο σημείωμα της Επιτροπής προς το EWG που επικύρωσε τα 13 προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ. 

Το κείμενο επιβεβαιώνει τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια –μόλις 4 ημερών–που έχουν κυβέρνηση και θεσμοί για να πετύχουν συμφωνία, με πολλά μέτωπα ακόμη να παραμένουν ανοικτά.

Το ίδιο κείμενο καταγράφει τα 13 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα 3 μεγάλα "αγκάθια" που τέθηκαν πρώτα σήμερα, στο "τερέν" των διαπραγματεύσεων των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο λόγος για τον ΑΔΜΗΕ, το δημόσιο αλλά και τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στο επίκεντρο διαδοχικών "ραντεβού" των δανειστών με τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Π. Σκουρλέτη, Γ. Βερναδάκη και Γ. Σταθάκη.

Ζήτημα distressed funds

Το μεγάλο μέτωπο της σημερινής ημέρας είναι αυτό των κόκκινων δανείων με το θέμα των distressed funds να παραμένει ανοικτό, όπως παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

"Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτό που ονομάζουμε distressed funds, δηλαδή τα  κοράκια της καταστροφής" ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Και σε ερώτημα για το αν η διαπραγμάτευση είναι κοντά στο να  αποκλειστούν απάντησε  "αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η στάση μας, αυτός είναι ο στόχος μας και το παλεύουμε αξιόλογα, θα έλεγα. Έχουμε πετύχει ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο έχει επισυμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η  επιλογή αυτή που γίνεται είναι ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού, να το πούμε και αυτό. Γιατί αν ήμασταν χωρίς την τρόικα, η επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν άλλη. Εμείς είχαμε την άποψη ότι θα πρέπει να φτιάξουμε έναν ενδιάμεσο φορέα. Εδώ δεν τα βρήκαμε".

Αύριο η μεγάλη μάχη 

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστέφει το βράδυ από τις Βρυξέλλες και αναμένεται από αύριο να ξεκινήσει ο μεγάλος γύρος διαβουλεύσεων με ορόσημο ή "προθεσμία" την συμφωνία έως την Παρασκευή που αναχωρούν – βάσει προγράμματος – οι θεσμοί από την Αθήνα.

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις που όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ είναι ακόμη θολή.  Μεγάλος άγνωστος "Χ" προς διαπραγμάτευση παραμένει το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρώσει το νέο υπερταμείο που είχε αρχικό λογαριασμό 50 δισ. ευρώ. Χθες στην συνέντευξη τύπου των επιτελών του Eurogroup υπήρξε μία "ασάφεια" για το τελικό ύψος κεφαλαίων του ταμείου. Τέθηκε το θέμα σύνδεσης του ποσού με το ύψος των τελικών αναγκών για τις τράπεζες. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι η πολύ μικρότερη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (για λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ έναντι 25 δισ. ευρώ έκαναν λόγο  χθες οι θεσμοί) θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση του στόχου του ταμείου.

Το "μικρό" πακέτο των 13 προαπαιτούμενων δεν συνδέεται μόνο με το 1 δισ. ευρώ. Είναι  αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση. 

Τα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ

Στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για  τα κόκκινα δάνεια,  η εφαρμογή του  πτωχευτικού δικαίου  που πρόσφατα θεσπίστηκε, οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. Επίσης περιέχεται  το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις,  το νέο χωροταξικό πλαίσιο, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων,  νέες παρεμβάσεις  στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο  τα καύσιμα και τα αναψυκτικά,  σαφές χρονοδιάγραμμα  για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ,  δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις και η  εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ  με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων  για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Πηγή www.capital.gr