tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αισιοδοξία μετά την επίσκεψη Ολάντ, γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

Έναν πολύτιμο σύμμαχο βλέπει στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ η ελληνική κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου κρίνονται ιδιαίτερα θετικά. Οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα αλλά και οι αναφορές του για γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον, έχουν προκαλέσει πολλά χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Έναν πολύτιμο σύμμαχο βλέπει στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ η ελληνική κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου κρίνονται ιδιαίτερα θετικά. Οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα αλλά και οι αναφορές του για γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον, έχουν προκαλέσει πολλά χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του κ. Ολάντ στην Αθήνα φάνηκε το θερμό κλίμα που υπάρχει. Στον σύντομο χαιρετισμό του στην Ελληνογαλλική Σχολή, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε:

«Θα πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Δεν μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για θυσίες. Η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε πρέπει να μπει στην υπηρεσία της ανάπτυξης»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών και ανέλυσαν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ: «Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς αλλά για να δείξω αλληλεγγύη. Ήρθα στην Αθήνα να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα για συνεργασία στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, άμυνας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, υγείας και τουρισμού.

Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει συνεργασία με τη Γαλλία στο νέο φορολογικό σύστημα, στο εθνικό κτηματολόγιο, ενώ θα υπάρξει και συνεισφορά της σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στην αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα.

Πάντως ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία χαρακτήρισε ευκαιρία για την Ελλάδα, ενώ μίλησε και για συνεκμετάλλευση. Για το θέμα της ΑΟΖ τόνισε ότι πιστεύει πως θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, δείχνοντας έτσι την στήριξη του στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεση της να προχωρήσει στην οριόθετηση της ΑΟΖ.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρουσία των κκ Σαμαρά και Ολάντ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα εποχή στον ελληνογαλλικό άξονα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος αναφέρθηκε στη λιτότητα που «πνίγει» την ελληνική κοινωνία. «Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του ελληνικού λαού. Είμαστε μπροστά σε μία κοινωνική έκρηξη αν συνεχιστεί η λιτότητα. Χαίρομαι που είστε εδώ καθώς πιστεύουμε ότι θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας», ήταν το σαφέστατο μήνυμα του Έλληνα Προέδρου, με τον Γάλλο ομόλογο του να απαντά: «Έχει σημασία ότι η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ. Η Γαλλία θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Ολάντ συναντήθηκε και με τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη.

Εκτός όμως από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, πολλά χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσαν και οι τελευταίες εξελίξεις με το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Κατάρ εκδήλωσε και πάλι ενδιαφέρον για το Ελληνικό και όπως έγινε γνωστό υπεγράφησαν οι ρήτρες εμπιστευτικότητας, όπως προβλέπεται στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κατάρ. Παράλληλα, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ και για την εκμετάλλευση του νησιού Οξυά, στο Ιόνιο Πέλαγος.