tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Ανάσα” ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ντράγκι: Να μειωθεί το χρέος

Κατά 900 εκατ. ευρώ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Mario Draghi

Κατά 900 εκατ. ευρώ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Mario Draghi στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά από την απόφαση για τη νομισματική πολιτική.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, οι συνθήκες για την αύξηση του ELA αποκαταστάθηκαν. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έλαβαν χώρα διάφορα θετικά πράγματα ώστε να δικαιολογηθεί η αύξηση του ELA, καθώς και ότι η απόφαση για την αύξηση, είναι συμμετρική με την απόφαση που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες για "πάγωμα" της ρευστότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο Mario Draghi υπογράμμισε αρκετές φορές ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να εργάζεται με την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και θα παραμείνει. "Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίζει ποια μέλη θα παραμείνουν στο ευρώ ή όχι", τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αποφάσεις για τον ELA ελήφθησαν για τις δύσκολες εβδομάδες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παροχή ρευστότητας ποτέ δεν σήμαινε πως θα ερχόταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι λειτουργίες του ELA δεν είναι λειτουργίες νομισματικής πολιτικής, ρυθμίζονται από ξεχωριστή συμφωνία που απαιτεί επαρκή collateral. Σύμφωνα με τον Draghi, οι μεγαλύτερες εκροές σε μηνιαία βάση ήταν τον Ιούνιο, κατά 13,3 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη του ELA να αυξάνεται στα 35,2 δισ. ευρώ.

Τώρα, το ευρωσύστημα έχει έκθεση 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που το καθιστά τον μεγαλύτερο καταθέτη. "Ο ELA έχει αυξηθεί από το μηδέν, στα 90 δισ. ευρώ", τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως είναι αδικαιολόγητες οι κατηγορίες ότι προκλήθηκε bank run από την ΕΚΤ ή ότι δεν υπήρχε αρκετός ELA. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα capital controls", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Mario Draghi δήλωσε, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ότι "δεν θεωρούμε πως είναι αμφιλεγόμενο ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται απαραιτήτως ελάφρυνση, το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή μιας ελάφρυνσης".

Τόνισε δε ότι η βελτίωση στην ποιότητα των ελληνικών τίτλων, βελτιώνει τα collateral των ελληνικών τραπεζών, καθώς και ότι η ΕΚΤ αποδέχθηκε την αξιολόγηση της ΤτΕ για τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν είναι σίγουρος αυτή τη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα υπεσχημένα, όταν μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε "νομίζετε πως είναι θεμιτό η ΕΚΤ να λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση αμφιβολίες. Ακολουθούμε την εντολή μας".

Πρόσθεσε ακόμη ότι "υπάρχουν ερωτήματα για την εφαρμογή (του προγράμματος), την βούληση και την ικανότητα. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να διασκεδάσει αυτές τις αμφιβολίες".

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Mario Draghi διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας. 

Έπειτα, διευκρίνισε πως θα υπάρχει κάποιο  περιθώριο να εξεταστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE μετά την 20η Ιουλίου, οπότε και η χώρα καλείται να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια λαμβάνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio διευκρίνισε πως βασική προϋπόθεση είναι αρχικά η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα και έπειτα να κριθεί ότι το εφαρμόζει αξιόπιστα κάτι που τοποθετεί τον χρόνο συμμετοχής της χώρας στο QE μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Ο Mario Draghi δήλωσε πως η κρίση ελληνικού χρέους έχει αναδείξει το πόσο εύθραυστη είναι η ευρωζώνη αλλά και την ανάγκη για ισχυρότερη ενοποίηση ενός της νομισματικής ένωσης.

"Η ένωση είναι ατελής, και με αυτό είναι και εύθραυστη, ευάλωτη και δεν φέρνει αποτέλεσμα σχετικά με τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει εάν ολοκληρωνόταν. Στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε αποφασιστικά βήματα προς την περαιτέρω ενοποίηση", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που εγείρει η Γερμανία, αποδυναμώνει την ευρωζώνη, απάντησε ότι "η συζήτηση δεν την αποδυναμώνει απαραιτήτως".

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ το 2011 ο Draghi, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θεωρεί το ευρώ "αμετάκλητο", που σημαίνει πως πίστευε ότι καμία χώρα ποτέ δεν θα επιτρεπόταν να φύγει ή να εκδιωχθεί από τη νομισματική ένωση.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ο Draghi δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράς κρατικών ομολόγων, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, για να υποστηρίξει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη και να βοηθήσει την ευρωζώνη να επιστρέψει στον στόχο της για τον πληθωρισμό, οριακά χαμηλότερα του 2%. Υποσχέθηκε περισσότερη δράση εάν χρειαστεί.

Πηγή www.capital.gr