Αναζητούνται φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ

Τον Ιούλιο η σχετική μελέτη του ΥΠΟΙΚ στα χέρια του Πρωθυπουργου

Να ελαφρύνει το βάρος από τις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, πριν φτάσουμε στις ψηφισμένες περικοπές κύριων κι επικουρικών συντάξεων από την Πρωτοχρονιά, ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών, "πατώντας" πάνω στις προβλέψεις για υπερπλεονάσματα και τα επόμενα έτη. 

"Ήδη για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις. Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο" σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, για το 2019 υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,96% έναντι στόχου 3,5%, δημιουργώντας έτσι ένα "μαξιλάρι" 868 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ έχουν εγγραφεί ως "δημοσιονομικός χώρος" για φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα, πάντως, με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, το υπερπλεόνασμα θα είναι 559 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση του όποιου δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακή επιτήρησης. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η απουσία του από την πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο Ζάππειο. "Με είδατε τα χαράματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Τη Δευτέρα το πρωί ήμουν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ για τη διαβούλευση για το άρθρο 4. Σήμερα το πρωί με είδατε που παρουσίασα και συζήτησα με την Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι εξαφάνιση. Ακόμη και ένας συνάδελφός μου βουλευτής που είπε πριν από έναν χρόνο ότι «μαύρα μάτια κάναμε για τον δούμε», επειδή δεν με είδε κάποιος το Σάββατο και την Κυριακή δεν νομίζω ότι αυτό δικαιολογεί να λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. Και να ξέρετε ότι στις άλλες χώρες λένε ότι «όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!». Οπότε, όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι", ανέφερε χαριτολογώντας.