tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άνευ κέρδους η μείωση του κατώτατου μισθού, λένε οι Γερμανοί

Όχι μόνο δεν βοήθησε την ελληνική οικονομία η μείωση αυτή, αλλά έφερε ακόμα μικρότερη κατανάλωση.

Όχι μόνο δεν βοήθησε την ελληνική οικονομία η μείωση αυτή, αλλά έφερε ακόμα μικρότερη κατανάλωση.
Στην επισήμανση αυτή προχωρά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» που διαπιστώνει επίσης ότι η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους.

 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. «Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ