tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις

Οριακές οι μεταβολές στο σχέδιο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν- Πιο μικρό το κονδύλι για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση έστειλε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 και πλέον μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των Ευρωπαίων αναφορικά με την τύχη των συντάξεων. Ωστόσο, την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το διαθέσιμο κονδύλι για την ελάφρυνση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, θα είναι μικρότερο. 

Το Σχέδιο που έφτασε στα χέρια της Κομισιόν κινείται στην ίδια λογική με αυτή του Προσχεδίου, που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Κοινώς συμπεριλαμβάνει το σενάριο βάσης, με τις περικοπές των συντάξεων και την εφαρμογή των αντίμετρων, καθώς και το σενάριο χωρίς τις μειώσεις κύριων- επικουρικών συντάξεων, χωρίς τα αντίμετρα αλλά με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, πάνω στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει στηρίξει το σχεδιασμό του 2019. Σύμφωνα με τους νεώτερους υπολογισμούς του ΓΛΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι οριακά υψηλότερο και συγκεκριμένα 4,2% αντί 4,14% στο σενάριο βάσης και 3,6% αντί 3,56% στο σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων,

Αλλαγή παρατηρείται στη δοσολογία των εξαγγελιών της ΔΕΘ, καθώς «κόβονται» 50 εκατ. Ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυξάνεται αντιστοίχως το επίδομα ενοικίου, κρατώντας το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα ίδια επίπεδα. Έτσι, αντί των 229 εκατ. Ευρώ που προέβλεπε το Προσχέδιο, η ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα ξεπεράσει τα 177 εκατ. Ευρώ. 

Αίσθηση προκαλούν οι υπολογισμοί για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, πάνω στους οποίους στηρίζεται όλη η λογική του Προϋπολογισμού. Ενώ, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει ρεαλιστικές παραδοχές για την αύξηση των καταθέσεων στα 137,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2019 (τον Αύγουστο ήταν ήδη στα 131,6 δις ευρώ), οι εκτιμήσεις για τη δυναμική των νέων χορηγήσεων, δηλαδή για την παροχή νέων δανείων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, μοιάζουν ουτοπικές. 

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με υπόλοιπο δανείων 185,1 δις ευρώ, για να φτάσουμε το 2019 στα 190,7 δις ευρώ. Ωστόσο, τον Αύγουστο τα υπόλοιπα δανείων είχαν πέσει στα 177 δις ευρώ από 184 δις το Δεκέμβριο του 2017, με τάση συνεχώς πτωτική κι αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι όσο οι τράπεζες είναι «δεμένες» με «κόκκινα» δάνεια, η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.