tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απόφαση- σοκ για 70.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Μαύρα είναι τα μαντάτα για περίπου 70.000 δανειολήπτες, που έλαβαν την περίοδο 2006- 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 13 δισ ευρώ, καθώς ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η αποπληρωμή αυτών των δανείων νομίμως και όχι καταχρηστικά γίνεται με την τρέχουσα ισοτιμία!

Το αρχικό κίνητρο ήταν η ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ- φράγκου εκείνης της περιόδου, ωστόσο οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, προκάλεσαν ανατροπές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά εν μέσω κρίσης να καλούνται να πληρώσουν εν τέλει πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο δανείου.

Η κρίσιμη προσφυγή έγινε από δανειολήπτρια, που υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος όρος στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις είναι καταχρηστικός και ζητούσε η αποπληρωμή του δανείου να γίνει με βάση την ισοτιμία που ίσχυε την περίοδο εκταμίευσης. Συγκεκριμένα, η δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφασή της απέρριψε την προσφυγή της δανειολήπτριας, που ζητούσε να αναιρεθεί η απορριπτική 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και πλέον το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων για δάνεια σε ελβετικό φράγκο καλύπτονται από την απόφαση. Επί της ουσίας, ο Α.Π. έκρινε ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν, αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους υπευθύνους για τους ενδεχόμενους κινδύνους και είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο, άρα δεν τίθεται ζήτημα καταχρηστικότητας.

Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελήςείχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Πηγές: Euro2day- Πρώτο Θέμα