tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αποτίμηση του ταξιδιού στην Κίνα και έντονο παρασκήνιο για τη ΔΕΣΦΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με θέμα την αποτίμηση του ταξιδιού στην Κίνα ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με θέμα την αποτίμηση του ταξιδιού στην Κίνα ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

 

Το θέμα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και να χαραχθεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι συμφωνίες με τα κινεζικά κεφάλαια, αλλά και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Κίνα και έγινε μια συνολική ανασκόπηση των ανοιχτών θεμάτων, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε ομάδα συντονισμού, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece Στέφανο Ησαΐα και τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό Δημήτρη Πτωχό. Στόχος της ομάδας αυτής είναι η διαρκής επαφή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς αλλά και οργανισμούς, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος στην υλοποίηση των συμφωνιών.

 

Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για συμμετοχή τους σε μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις που αφορούν ειδικά υποδομές. Είναι δεδομένη η επιθυμία της Cosco για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο λιμάνι του Πειραιά, το ενδιαφέρον άλλων κινεζικών εταιριών για λιμάνια, μαρίνες αλλά και για την Τραινοσέ, της οποίας το σχέδιο αποκρατικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο, ενώ υπάρχει σφοδρή επιθυμία των κινεζικών κεφαλαίων για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και για αρκετά άλλα περιφερειακά αεροδρόμια.

 

Στην κυβέρνηση υπάρχει η αισιοδοξία ότι αυτό το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη μεταστροφή του κλίματος για τη χώρα μας.

 

Πάντως ήδη αποτιμούν θετικά το ταξίδι και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που προέκυψαν από αυτό, Έλληνες επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό και υπέγραψαν ήδη διάφορα πρότζεκτς με κινεζικές εταιρίες.

 

Τώρα πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά αυτών των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Όπως τόνισε, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν με τους όρους της Ελλάδας, ενώ οι ενεργειακές εταιρίες θα καταλήξουν σε όποιον προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα.

 

Για την τύχη των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπάρχει έντονο παρασκήνιο καθώς για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες, υψηλόβαθμα στελέχη του Ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom δίνουν το παρόν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο διευθυντής διεθνών σχέσεων της εταιρείας Πάβελ Οντέροφ ενώ την Τρίτη αναμένεται να φτάσει και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Αλεξέι Μίλλερ. Tα στελέχη της Gazprom φτάνουν στην Αθήνα 9 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ προκειμένου να κλείσουν οι όροι της σύμβασης πώλησης. Κρισιμότερη πάντως φαίνεται πως αναδεικνύεται η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με την Αζέρικη εταιρεία Soccar να τη διεκδικεί έναντι της Ρωσικής Sintez τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την κατασκευή του αγωγού TAP που θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.