tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα. Συνεχίζεται σήμερα το Eurogroup

Υπήρξε, παρά τις πολύωρες προσπάθειες, αδυναμία να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά από ενστάσεις που εκφράστηκαν από Φινλανδία, Σλοβακία και άλλες χώρες

Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα ώστε να ψηφίσει άμεσα η Βουλή πρόσθετα μέτρα και να παράσχει η κυβέρνηση αυξημένες διασφαλίσεις εφαρμογής του νέου MoU, αλλά και με την προσδοκία να καμφθούν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις κρατών- μελών, διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα στην 1πμ το Eurogroup.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τελέστηκε  στον απόηχο της αποκάλυψης του εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ περί επιλογής "αναστολής" μέλους για 5 χρόνια και παραπομπής του χρέους στο Club De Paris. 

Υπήρξε, παρά τις πολύωρες προσπάθειες, αδυναμία να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά από ενστάσεις που εκφράστηκαν από Φινλανδία, Σλοβακία και άλλες  -μικρές-  πάντως χώρες, όπως η Μάλτα και η Εσθονία. 

Το Eurogroup συνέρχεται εκ νέου στις 12 ώρα Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία κοινή θέση πριν τις δύο πολύ κρίσιμες συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο συνόδους που είχαν οριστεί την προηγούμενη Τετάρτη ως το τέλος χρόνου για την Ελλάδα. 

Κατά την αναχώρηση ήταν ελάχιστες οι δηλώσεις και συνέντευξη τύπου δεν υπήρξε. 

 

Πληροφορίες έκαναν λόγο προηγουμένως  για ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου η Ελλάδα να λάβει πακτωλό προαπαιτούμενων άμεσα όχι μόνο μέσω ψήφισης από την Βουλή αλλά και εφαρμογής τους, καθώς και πρόσθετα μέτρα/δεσμεύσεις για όποια τυχόν απόκλιση στο μέλλον.

Το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο κος Dijsselbloem εξερχόμενος είπε ότι έγινε μία σε βάθος συζήτηση,  "βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη" αλλά συζητήθηκαν και  χρηματοπιστωτικά θέματα". Είναι πολύ δύσκολο είπε,  υπάρχει όμως είπε "πρόοδος των εργασιών,  συνεχίζεται η δουλειά".

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici, δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα για πρόοδο στις ελληνικές συνομιλίες, και ότι "υπάρχει πάντα ελπίδα".

Χωρίς δηλώσεις αναχώρησε ο κος Sapin ο οποίος βοήθησε την ελληνική αποστολή, αλλά και η κ. Lagarde. 

Οι κανόνες

Σημειώνεται πάντως, ότι οι διαφωνίες "μικρών" κρατών  δεν εμποδίζουν την συμφωνία για 3ο δάνειο. Συνολικά, σύμφωνα με τον κανονισμό του ESM, απαιτείται θετική ψήφος του 85% του συνόλου όταν η αναλογία 3 κρατών της Φινλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβακίας είναι 3,3%. Ωστόσο η Γερμανία έχει το 26,96% των ψήφων…

Ο ρόλος της Γερμανίας

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες ανέμεναν από χθες, σύμφωνα με όσα είχαν πει στο Capital.gr, ότι θα εκδηλωνόταν, εκ νέου, η αρνητική στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την επάρκεια του δημοσιονομικού αποτελέσματος των μέτρων, για τον μηχανισμό εποπτείας υλοποίησης του προγράμματος και για τη διατύπωση της προοπτικής αναδιάρθρωσης του χρέους στην τελική συμφωνία.

Συναντήσεις με φόντο τις τράπεζες

Την Δευτέρα, συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup σε προγραμματισμένη σύνοδο. Σημείο κλειδί είναι η πιθανή συνεδρίαση την ίδια ημέρα της ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης για την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Πηγές μιλούν και για πιθανές έκτακτες συναντήσεις.

Μεγάλοι άγνωστοι "Χ" παραμένουν οι αποφάσεις για την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών αλλά και η πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας με δόση προς το ΔΝΤ να λήγει την Δευτέρα 13/7
 
Κυκλωτικές πιέσεις

Κοινοτικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα στο Capital.gr  πως υπάρχει μεγάλη πίεση αλλά και απαιτήσεις να δείξει η Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει τις αλλαγές άμεσα. Μάλιστα, έλεγαν ότι ζητείται να έρθουν πιο πολλά μέτρα  στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, να ψηφισθούν και να εφαρμοστούν. 

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες στο ίδιο μήκος κύματος εξηγούσαν ότι οι δανειστές ζητούν όχι μόνο να ψηφισθούν τα πακέτα με τα προαπαιτούμενα -που προανήγγειλε για την προσεχή εβδομάδα ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος στο πεδίο των φόρων του ασφαλιστικού και της ΕΛΣΤΑΤ- αλλά να έρθουν και άλλες διατάξεις. Και αυτές να μην μείνουν στα "χαρτιά" αλλά να εφαρμοσθούν  με υπουργικές αποφάσεις, εφαρμοστικές διατάξεις, αλλαγές δομών κλπ.   

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι πλέον οι δανειστές δυσπιστούν έντονα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι παραμένει από κάποιους κύκλους των δανειστών η πίεση για λήψη πρόσθετων μέτρων που θα φέρουν άμεσα έσοδα. Κάνουν λόγο για πρόσθετο πλήγμα που έφερε η τραπεζική αργία περιορίζοντας σε 2 εβδομάδες κατά 4 δισ. ευρώ περίπου το ΑΕΠ και προκαλώντας σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ανάγκες για επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ.

Επιχείρηση αναχαίτισης

Ωστόσο πηγές της ελληνικής πλευράς επισημαίνουν ότι οι πιέσεις προέρχονται από συγκεκριμένους κύκλους και ότι επιχειρείται με συντονισμένες κινήσεις του ΥΠΟΙΚ και με βοήθεια από την γαλλική αποστολή να αναχαιτισθούν. Αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη σε προσαρμογές μόνο "ήσσονος σημασίας" στο πακέτο μέτρων που επικύρωσε η Βουλή. 

Από ελληνικής  πλευράς, ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε την Παρασκευή 3 "γκρίζες ζώνες" που περιέχουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:

* Του  χρέους με έστω δέσμευση για ρητές παρεμβάσεις το φθινόπωρο.
 * Του αναπτυξιακού πακέτου καθώς το μόνο δεδομένο είναι τα ήδη γνωστά και δεδομένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και των εξισωτικών αποζημιώσεων των αγροτών (35 δις ευρώ) για τα οποία προαναγγέλθηκε από τον ΥΠΟΙΚ αίτημα ανακατανομής για νέα έργα.
* Της επιτήρησης με τον ΥΠΟΙΚ να αναφέρει τις πιέσεις για συνεχή αξιολόγηση για κάθε  καταβολή δόσεων τις οποίες θέλει να αποφύγει κάνοντας λόγο για "καταστροφική μεθοδολογία για τις προηγούμενες κυβερνήσεις" που "θα ήταν και καταστροφική μεθοδολογία" και  γι’ αυτή την κυβέρνηση.  
 
  
Τα μέτρα για  το 3ο πρόγραμμα
 
Το  πακέτο που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως "βαρύ" σε μέτρα – κυρίως φορεισπρακτικά – ταυτισμένα σχεδόν με την πρόταση Γιουνκέρ.  

Προβλέπει  -με αναδρομική εφαρμογή από 1η Ιουλίου- συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως το 2019.

Θέτει δημοσιονομικούς στόχους 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 με σαφή υποσημείωση, όμως, ότι οι στόχοι θα συζητηθούν με τους Θεσμούς υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Το ίδιο πακέτο που θα έχει αναδρομική ισχύ προβλέπει αλλαγές στο ΦΠΑ αξίας 1% του ΑΕΠ και άλλα φορολογικά μέτρα, αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στη συλλογή των φόρων και άλλα μέτρα.

Πηγή www.capital.gr