tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

BREXIT. Αντιπαραθέσεις και αποσχιστικές τάσεις στη Μ. Βρετανία

η Σκοτσέζα πρωθυπουργός ζητάει νέο «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας»

Ενώ η Μέι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός ζητάει νέο «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας»

 

Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες μπροστά στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια φυγόκεντρων δυνάμεων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα μετά και από τη χτεσινή ανακοίνωση της Σκοτζέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, πως την επόμενη βδομάδα θα ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στο τέλος του 2018 ή την άνοιξη του 2019 με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

 

Η Στάρτζεον χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα την άρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να εξασφαλίσει την αποχώρηση από την ΕΕ με παράλληλη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά (λεγόμενο «ήπιο» Brexit), δεδομένου του γεγονότος πως η μεγάλη πλειοψηφία των Σκοτσέζων (πάνω από το 60%) ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη. Αλλο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Στάρτζεον είναι οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως έχει ενισχυθεί σημαντικά η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκοτίας αφότου η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της για αποχώρηση από την ΕΕ ακόμη και δίχως συμφωνία για «ήπιο» Brexit.

 

Η Μέι, από την πλευρά της, απάντησε ότι νέο δημοψήφισμα για τη Σκοτία θα ήταν «διχαστικό» και θα προκαλούσε σημαντική οικονομική αβεβαιότητα «κατά τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία».

 

Απορρίφθηκαν οι τροποποιήσεις στη Βουλή

 

Οι πιέσεις της Μέι ασκούνται ενώ μπήκαν στην τελική ευθεία οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το Brexit.

 

Χτες, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας απορρίπτοντας, με 335 ψήφους, έναντι 287, τις δύο τροποποιήσεις που είχε προτείνει η Βουλή των Λόρδων. Μετά την εξέλιξη αυτή, το επίμαχο νομοσχέδιο στάλθηκε, εκ νέου, όπως προβλέπεται, στη Βουλή των Λόρδων. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν πως θα εγκριθεί, πλέον, από τη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων για να μην προκληθούν κυβερνητική κρίση και απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η πρωθυπουργός Τ. Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 την τελευταία βδομάδα του Μάρτη, για να μη συμπέσει με τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της 15ης Μάρτη.

 

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ζήτησε να μην έχει το Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν προτεινόμενες τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

 

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κάλεσαν την κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ μετά το Brexit διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από την αποχώρηση σημαντικών πανεπιστημιακών καθηγητών, άλλων διδασκόντων αλλά και ερευνητών.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

 

ΣΒ