tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ. Παπαδημητρίου: Στόχος να απαλύνουμε το πρόβλημα ρευστότητας

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με δύο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα βάρη των τραπεζών που εμποδίζουν τη χορήγηση ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τρεις προυποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την άρση επενδυτικών αντικινήτρων και την τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης,

Για το ζήτημα της ρευστότητας, ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα οποία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης και την Ευρωπαικη Τράπεζα Επενδύσεων που έχει επενδύσει 5,8 δισ, ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα , το σχέδιο Γιούνκερ και τον νέο επενδυτικό νόμο που στοχεύει σε επενδύσεις υψους 11 δις. Ευρώ ως το 2023.

Αναφερόμενος, τέλος, στο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) είπε οτι με την ενεργοποίησή του επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας , η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν.

Χαρίτσης: Ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα υπερκαλυφθεί

Στην ίδια εκδήλωση απηύθυνε ομιλία και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί και προβλέπεται να φθάσουμε σε απορρόφηση 10%.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο πλαίσιο της προκήρυξης των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του επενδυτικού νομού θα κατατεθούν 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Προανήγγειλε, παράλληλα, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθεί το νέο ταμείο μικροπιστώσεων και το ταμείο υποδομών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ