tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διάψευση Α. Νεφελούδη περί εισοδηματικών κριτηρίων στις συντάξεις

Την έντονη αντίδραση του γγ υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη προκάλεσε η ερμηνεία δηλώσεων του περί εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων

Την έντονη αντίδραση του γγ υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη προκάλεσε η ερμηνεία δηλώσεων του περί εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων στον καθορισμό των συντάξεων.

Καταγγέλοντας «ανοίκεια σπέκουλα» σε βάρος του διευκρινίζει ότι α) κανένα εισοδηματικό κριτήριο δεν υπεισέρχεται στον καθορισμό της Εθνικής Σύνταξης και β) ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται στην βάση τριών παραμέτρων μία εκ των οποίων θα είναι το ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης.

Σημειώνεται ότι ο όρος «εισοδηματική κατηγορία» αναφέρεται στους ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες που κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους δεν έχουν μισθό, αλλά εισόδημα.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν τη σύγχυση

«Σε ό,τι αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης δεν έχουμε καταλήξει ακόμα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real FM o γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος διευκρίνισε: «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Το μόνο βέβαιο που μπορώ να πω είναι ότι θα υπάρχει ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια».

«Kινούμαστε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε, χωρίς να επέλθουν ουσιαστικές μεταβολές στο ασφαλιστικό σύστημα, τη μείωση των πόρων», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιες επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή αυτή στον συνταξιούχο, ο κ. Νεφελούδης είπε: «Για τον συνταξιούχο, δεν ξέρουμε αν θα έχει κάποια επίπτωση. Εργαζόμαστε στο να μην έχει. Η κατεύθυνση είναι να μην προχωρήσουμε σε δωδέκατη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων».

Στο ερώτημα με ποιο τρόπο θα το επιτύχει η κυβέρνηση, ο γγ του υπουργείου Εργασίας απάντησε: «Γι' αυτά παλεύουμε τώρα και όταν είμαστε έτοιμοι, με κάθε σεβασμό θα βγούμε και θα πούμε τις προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε στην κοινωνία».

Η διευκρίνιση Νεφελούδη

Με νεότερη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, διαψεύδει τα περί εισοδηματικών κριτηρίων στον υπολογισμό των συντάξεων, όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα που επικαλούνται σχετική δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Επειδή γίνεται μια ανοίκεια σπέκουλα σε βάρος των όσων ανέφερα στον σταθμό Real FM σε σχέση, δήθεν, με εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό των συντάξεων, δηλώνω τα παρακάτω:

1. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο δεν υπεισέρχεται στον καθορισμό της Εθνικής Σύνταξης, η οποία δίδεται σε όλους ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και

2. Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται στην βάση τριών παραμέτρων μία εκ των οποίων θα είναι το ΕΝΙΑΙΟ, ΑΝΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ή ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ποσοστό αναπλήρωσης.

Πού είναι η δήθεν βόμβα; Ας σταματήσουν οι έμποροι πανικού να σπερμολογούν για μια ακόμη φορά σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων» καταλήγει ο κ. Νεφελούδης.

Άλλωστε στην εφαρμογή ενιαίου, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία ποσοστού αναπλήρωσης αναφέρεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος στο σημείωμά του προς την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με τις βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα μιλώντας για την πληρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, την εξοικονόμηση πόρων και την καθιέρωση απλών και διαφανών κανόνων, ο υπουργός αναφέρεται σε:
 

Ενιαίο υπολογισμό συντάξεων στη βάση των εξής τριών παραμέτρων: 1. μισθός εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες. 2. Ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης, 3. Τα έτη ασφάλισης

Ενιαίο υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.

Οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Ο υπουργός στο έγγραφό του επισημαίνει ακόμη ότι η σύνταξη θα αποτελέσει το άθροισμα δυο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.

Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσον το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης, αναφέρεται ακόμη, θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.

Πηγή www.in.gr