tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΔΝΤ : Δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα

«Παραφωνία» στην εικόνα μετριοπαθούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης αποτελεί η Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται στον «αστερισμό» της ύφεσης έως το 2016

«Παραφωνία» στην εικόνα μετριοπαθούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης αποτελεί η Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται στον «αστερισμό» της ύφεσης έως το 2016, με προοπτική επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που δημοσιεύθηκε παραμονές της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας (οι εργασίες ξεκινούν αύριο στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα), το Ταμείο σημειώνει ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι «σημαντικά πιο δυσοίωνες» σε σχέση με αυτές της Ευρωζώνης, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας που προηγήθηκε της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης, αλλά και των capital controls που παραμένουν σε ισχύ.

Το ΔΝΤ «βλέπει» ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 (εκτιμήσεις ευθυγραμμισμένες με αυτές της ελληνικης κυβέρνησης) και κάνει προβολή για αύξηση του ΑΕΠ 2,4% το 2020, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για το μεσοδιάστημα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο τοποθετεί την «κορύφωση» της ύφεσης στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τη «φοροκαταιγίδα» διαρκείας έως τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν στην οικονομία τα capital controls. Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας, αφού σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% φέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016. Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος στην Ελλάδα θα καταγραφεί αποπληθωρισμός 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Νότα αισιοδοξίας προκύπτει από τις προβλέψεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι πλεονασματικό κατά 0,7% του ΑΕΠ φέτος και κατά 1,5% το 2016.

Εστία κινδύνου
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ελληνικης κρίσης εκτός συνόρων, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα (για ακόμα μια φορά…) σε εστία αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρωζώνη έχει μεν μειωθεί, αλλά δεν έχει πλήρως αποσοβηθεί. «Εάν υπάρξει και πάλι πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για την εφαρμογή των μεταρρυθμισεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα της Ευρωζώνης». Σημειώνεται πάντως ότι την περίοδο πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, παρότι η αβεβαιότητα στην Ελλάδα είχε «χτυπήσει κόκκινο», ο αντίκτυπος στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής ήταν περιορισμένος, κάτι που αντανακλά την ισχύ των «τειχών ασφαλείας» της Ευρωζώνης, τη θετική επίδραση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ αλλά και την εξασθένηση των «συστημικών δεσμών» της οικονομίας της Ευρωζώνης με την ελληνική…

Παγκόσμια οικονομία
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για δεύτερη φορά φέτος. Εκτιμά πλέον ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 3,1% φέτος, ενώ τον Ιούλιο έκανε λόγο για ρυθμό 3,3% και τον περασμενο Απρίλιο για ρυθμό 3,5%. Ως βασικοί υπαίτιοι υποδεικνύονται η προσγείωση του κινεζικού «δράκου» και η βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων, εν πολλοίς λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα.

Οι δύο αυτοί παράγοντες σκιάζουν τις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών και «κρύβουν» κατά κάποιον τρόπο την ανάκαμψη των αναπτυγμένων οικονομιών που αναμένεται να παρουσιάσουν τις καλύτερες επιδόσεις από το 2010. «Έξι χρόνια αφότου η παγκόσμια οικονομία αναδύθηεκε από τη βαθύτερη και ευρύτερη ύφεση μεταπολεμικά, το ιερό δισκοπότηρο της εύρωστης και συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάκαμψης αναζητείται ακόμη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ. Προσθέτει δε ότι η επιδείνωση των συνθηκών οφείλεται και σε μακροπρόθεσμους παράγοντες που περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική, όπως τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας, τα υψηλά επίπεδα χρέους στον ιδιωτικό και τον δημόσοιο τομέα, την τάση γήρανσης του πληθυσμού και το έλλειμμα επενδύσεων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

«Κορύφωση»
Το ΔΝΤ «βλέπει» ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 και κάνει προβολή για αύξηση του ΑΕΠ 2,4% το 2020. Σημειώνεται ότι το Ταμείο τοποθετεί την «κορύφωση» της ύφεσης στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τη «φοροκαταιγίδα» διαρκείας έως τον Δεκέμβριο.

Πληθωρισμός
Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος στην Ελλάδα θα καταγραφεί αποπληθω- ρισμός 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός.

Νότα αισιοδοξίας
Νότα αισιοδοξίας προκύπτει από τις προβλέψεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι πλεονασματικό κατά 0,7% του ΑΕΠ φέτος και κατά 1,5% το 2016.

Πηγή www.imerisia.gr