tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δραματικές ώρες στην Κύπρο–Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης η κυβέρνηση

Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο καθώς οι συνομιλίες με την τρόικα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο όρος των εταίρων για την εξεύρεση από την Κυπριακή πλευρά ποσού ύψους 5,8 δις ευρώ παραμένει και η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου αναζητά ένα plan B΄ που θα εγκριθεί από την τρόικα, ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

 

Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο καθώς οι συνομιλίες με την τρόικα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο όρος των εταίρων για την εξεύρεση από την Κυπριακή πλευρά ποσού ύψους 5,8 δις ευρώ παραμένει και η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου αναζητά ένα plan B΄ που θα εγκριθεί από την τρόικα, ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Μέχρι τώρα οι όποιες προτάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν απορριφθεί από τους δανειστές, κάτι που καθιστά δυσκολότερο το έργο της. Ειδικά από τη στιγμή που η Γερμανία εμφανίζεται ανυποχώρητη. Το μόνο που φαίνεται να συζητά η Άνγκελα Μέρκελ είναι να μην “κουρευτούν” καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Για λύση προσπαθεί έως και η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης την εκκλησιαστική περιουσία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα με τη Ρωσική κυβέρνηση καθώς κάποια από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, περιλαμβάνουν και την συμμετοχή της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ένα από αυτά έχει σχέση με εξαγορά μίας Κυπριακής τράπεζας από τη Μόσχα και απόδοση στους Ρώσους δικαιωμάτων από την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Ένα δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει το διαχωρισμό των δύο μεγάλων τραπεζών Κύπρου και CPB σε “καλή” και “κακή” τράπεζα και την συγκέντρωση όλων των προβληματικών στοιχείων σε μια κακή τράπεζα.

Πάντως ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρώσει η Ρωσία τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. «Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία στην περίπτωση αυτή» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και το Interfax. 

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, επεσήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός. «Πολλές τράπεζες και Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν περιουσιακά στοιχεία εδώ» τόνισε.

Ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας σειράς οικονομικών κρίσεων. «Πέρα από κάθε αμφιβολία όλοι στην ΕΕ ανησυχούν για την κατάσταση αυτή, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα σειρά τοπικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων» σημείωσε.

Εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην Κύπρο δημοσιεύματα, ειδικά του γερμανικού τύπου, που ουσιαστικά προειδοποιούν τον κυπριακό λαό για δραματικές εξελίξεις, μετά την άρνηση της Βουλής να δεχθεί το “κούρεμα” των καταθέσεων. Απαισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τις τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων και εκπροσώπων διαφόρων κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σουηδού υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η κυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στις παραλίες και ότι η οικονομική κρίση δεν θα αφήσει στη χώρα παρά μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.

«Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες» τόνισε.

Κύπριοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι εργάζονται ακατάπαυστα, προκειμένου να βρεθεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, ώστε να ξεπεράσει η Κύπρος τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και διαμηνύουν ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης θα την ανακοινώσουν.