ΕΑΕΕ: Προσοχή στα τροχαία

Εν όψει της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης στα εθνικά οδικά δίκτυα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η (ΕΑΕΕ) εφιστά την προσοχή των εκδρομέων οδηγών

 H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εφιστά την προσοχή των εκδρομέων οδηγών στα θέματα οδικής ασφάλειας ώστε να περιοριστεί δραστικά ο κίνδυνος τροχαίων δυστυχημάτων.

 

Ο θεσμικός φορέας της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης και συστήνει στους οδηγούς πριν το ταξίδι να ελέγχουν σχολαστικά το όχημά τους ως προς τα βασικά τεχνικά στοιχεία ασφάλειας και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην οδηγική τους συμπεριφορά. Ο σεβασμός στην οδική σήμανση και τους κανόνες του ΚΟΚ, η ζώνη ασφαλείας, η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, η ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητες ομάδες όπως δικυκλιστές, πεζοί ηλικιωμένοι και παιδιά, η σταθερή συγκέντρωση και η αμυντική οδήγηση, η προβλεπτικότητα και ο σχεδιασμός της διαδρομής κατά την μετακίνηση, αποτελούν κρίσιμα σημεία για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

 

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, εδώ και χρόνια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελούν μάστιγα για τη χώρα. Επιπλέον, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια και συμμετέχει στην Εθνική Συμβουλευτική Ομάδα του προγράμματος ROSEE για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την ένταξη του έργου αυτού στην εθνική πολιτική οδικής ασφάλειας. 

 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων εκτός από τη βαθιά κοινωνική διάσταση και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή έχει και οικονομική διάσταση. Το ύψος των ασφαλίστρων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα ποσά των αποζημιώσεων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων εκτός του ότι σώζει ζωές έχει και οικονομικά οφέλη για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την πενταετία 2007-2011 οι αποζημιώσεις για τα τροχαία ατυχήματα φθάνουν τα € 3.380 εκατ. Κατά τη διετία 2010-2011, οι καταβολές για υλικές ζημιές έφθασαν τα € 815,2 εκατ. και για σωματικές βλάβες τα € 402,6 εκατ.