tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ε.Κ.: Έγκριση τροποποίησης κανονισμού προληπτικής εποπτείας τραπεζών

Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2017

Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων (COM(2015)0473 – C8-0289/2015 – 2015/0225(COD))

 

Το κείμενο που εγκρίθηκε:
 

Βρυξέλλες, 30.9.2015

COM(2015) 473 final

2015/0225(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SWD(2015) 185 final}
{SWD(2015) 186 final}

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η προώθηση της ανάπτυξης μιας αγοράς τιτλοποίησης, η οποία θα βασίζεται σε ορθές πρακτικές, θα συμβάλει στην επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σύμφωνα με τον στόχο προτεραιότητας της Επιτροπής. Επιπλέον, ένα κοινό, υψηλής ποιότητας πλαίσιο τιτλοποίησης της ΕΕ θα προάγει την περαιτέρω ενσωμάτωση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ένωση, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης και θα απελευθερώσει κεφαλαιακούς πόρους, καθιστώντας ευκολότερο για τα πιστωτικά ιδρύματα τον δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα δύο μέτρα.

Το πρώτο έγκειται στην ανάπτυξη ενός κοινού ουσιαστικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις για όλους τους συμμετέχοντες στην εν λόγω αγορά, και στον προσδιορισμό ενός υποσυνόλου συναλλαγών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας: απλές, διαφανείς και τυποποιημένες τιτλοποιήσεις (simple, transparent and standardised securitisations – τιτλοποιήσεις STS). Αυτό είναι το αντικείμενο της πρότασης της Επιτροπής για έναν κανονισμό περί τιτλοποιήσεων. Το δεύτερο έγκειται στην τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του δικαίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων που δημιουργούν, χρηματοδοτούν τα εν λόγω μέσα ή επενδύουν σε αυτά, ώστε να καταστεί εφικτή η κανονιστική αντιμετώπιση βάσει μεγαλύτερης ευαισθησίας ως προς τους κινδύνους για τις τιτλοποιήσεις STS.

Η εν λόγω διαφοροποιημένη κανονιστική αντιμετώπιση υφίσταται ήδη σε ορισμένα νομοθετικά μέσα, ιδίως στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τη ρευστότητα των τραπεζών (Δείκτης κάλυψης ρευστότητας) 1 . Η συγκεκριμένη πράξη πρέπει πλέον να συμπληρωθεί από τροποποίηση της κανονιστικής κεφαλαιακής αντιμετώπισης για τις τιτλοποιήσεις στον κανονισμό αριθ. 575/2013 («ΚΚΑ») 2 . Το υφιστάμενο πλαίσιο τιτλοποίησης στον κανονισμό ΚΚΑ βασίζεται κατ’ ουσίαν στα πρότυπα που καθορίστηκαν από την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας («ΕΤΕΒ») πριν από μια δεκαετία και πλέον, και τα εν λόγω πρότυπα δεν εισάγουν καμία διάκριση ανάμεσα στις τιτλοποιήσεις STS και σε άλλες πιο περίπλοκες και αδιαφανείς συναλλαγές.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε μια σειρά από αδυναμίες στο ισχύον πλαίσιο τιτλοποιήσεων. Στις εν λόγω αδυναμίες περιλαμβάνονται:

• η μηχανιστική εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων·

• η ανεπαρκής ευαισθησία στους κινδύνους, λόγω της έλλειψης επαρκών παραγόντων κινδύνου στις προσεγγίσεις ώστε να προσδιοριστούν συντελεστές στάθμισης κινδύνου·

• τα φιλοκυκλικά «φαινόμενα κατακρήμνισης» στις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες αδυναμίες και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των ιδρυμάτων στους κλυδωνισμούς της αγοράς, η ΕΤΕΒ εξέδωσε, τον Δεκέμβριο του 2014, σύσταση για αναθεώρηση του πλαισίου τιτλοποιήσεων 3 («αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας»). Στόχος του αναθεωρημένου πλαισίου της Βασιλείας είναι να μειώσει την περιπλοκότητα των υφιστάμενων κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, να αντικατοπτρίσει καλύτερα τους κινδύνους των θέσεων σε μια τιτλοποίηση και να επιτρέψει στα ιδρύματα να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που διαθέτουν προκειμένου να κατανέμουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει δικών τους υπολογισμών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας, τα ιδρύματα μπορούν να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις οικείες θέσεις τιτλοποίησης βάσει μιας ενιαίας ιεραρχίας προσεγγίσεων, με πρώτη στη σειρά την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων. Εάν ένα ίδρυμα δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση εξωτερικών διαβαθμίσεων, υπό τον όρο ότι το άνοιγμα έχει εξωτερική πιστοληπτική αξιολόγηση που πληροί μια σειρά από λειτουργικές απαιτήσεις. Εάν ένα ίδρυμα δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση που βασίζεται σε εξωτερικές διαβαθμίσεις, είτε επειδή βρίσκεται σε μια χώρα η οποία δεν επιτρέπει τη χρήση της είτε επειδή στερείται τις πληροφορίες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια τυποποιημένη μέθοδο που βασίζεται σε έναν τύπο ο οποίος παρέχεται από τις εποπτικές αρχές.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας δεν προβλέπει επί του παρόντος κάποια αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων STS με μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα κινδύνων. Ωστόσο, η ΕΤΕΒ εργάζεται προς το παρόν με στόχο να ενσωματωθούν στο νέο πλαίσιο 4 τα κριτήρια τιτλοποιήσεων STS που εγκρίθηκαν από κοινού με τη Διεθνή Οργάνωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) στις 23 Ιουλίου 2015. Δεν αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα από την εν λόγω ροή εργασιών πριν από τα μέσα του 2016.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από αίτημα γνωμοδότησης που απηύθυνε η Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών («ΕΑΤ»), η τελευταία εξέδωσε, στις 7 Ιουλίου 2015 5 , έκθεση σχετικά με την απόκτηση τιτλοποιήσεων, στην οποία συνέστησε τη μείωση των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων για τις τιτλοποιήσεις STS σε ένα συνετό επίπεδο, ανάλογο με εκείνα που ορίζονται στο αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας, και την τροποποίηση των κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τιτλοποιήσεις που ορίζονται στον κανονισμό ΚΚΑ σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες των ισχυόντων κανόνων. Για τις τιτλοποιήσεις STS, η ΕΑΤ βαθμονόμησε εκ νέου προς τα κάτω τις 3 προσεγγίσεις που ανέπτυξε η ΕΤΕΒ για το αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας.

Προκειμένου να υπάρξει συμβολή στους πρωταρχικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής για έναν κανονισμό περί τιτλοποιήσεων, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των αγορών τιτλοποίησης σε μια πιο βιώσιμη βάση και να καταστεί το εν λόγω εργαλείο ασφαλές και αποδοτικό για τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των κινδύνων, προτείνεται η τροποποίηση των κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τιτλοποιήσεις στον κανονισμό ΚΚΑ, κατά τρόπο ώστε:

– να εφαρμοστούν οι κανονιστικές προσεγγίσεις υπολογισμού κεφαλαίου που ορίζονται στο αναθεωρημένο πλαίσιο της Βασιλείας (άρθρα 254 έως 268)· και

– να καθιερωθεί μια εκ νέου βαθμονόμηση για τις τιτλοποιήσεις STS, σύμφωνα με τη σύσταση της ΕΑΤ (άρθρα 243, 260, 262 και 264).

Στην πρώτη περίπτωση και προκειμένου να μειωθεί οποιαδήποτε μορφή μηχανιστικής εξάρτησης από εξωτερικές αξιολογήσεις, το ίδρυμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δικούς του υπολογισμούς για τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, εφόσον το ίδρυμα έχει άδεια να χρησιμοποιεί την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων (Internal Ratings Based approach – IRB) σε σχέση με τα ανοίγματα του ίδιου τύπου με τα υποκείμενα ανοίγματα της τιτλοποίησης και είναι σε θέση να υπολογίσει τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τα υποκείμενα ανοίγματα σαν αυτά να μην είχαν τιτλοποιηθεί («Kirb»), σε κάθε περίπτωση, με την επιφύλαξη ορισμένων προκαθορισμένων δεδομένων («SEC-IRBA»). Τα ιδρύματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προσέγγιση SEC-IRBA σε σχέση με τις θέσεις τους σε μια δεδομένη τιτλοποίηση, θα πρέπει έπειτα να έχουν στη διάθεσή τους μια προσέγγιση εξωτερικών διαβαθμίσεων (Securitisation External Ratings-Based Approach – «SEC-ERBA»). Σύμφωνα με την προσέγγιση SEC-ERBA, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πρέπει να κατατάσσονται σε τμήματα τιτλοποίησης με βάση την εξωτερική τους αξιολόγηση. Όταν οι δύο πρώτες προσεγγίσεις δεν είναι διαθέσιμες ή η χρήση της SEC-ERBA θα οδηγούσε σε δυσανάλογες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο που ενέχουν τα υποκείμενα ανοίγματα, τα ιδρύματα θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζουν την τυποποιημένη προσέγγιση τιτλοποίησης (Securitisation Standardised Approach – «SEC-SA»), η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε έναν τύπο ο οποίος παρέχεται από τις εποπτικές αρχές με βάση τα δεδομένα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που υπολογίζονται σύμφωνα με την τυποποιημένη προσέγγιση σε σχέση με τα υποκείμενα ανοίγματα, εάν αυτά δεν είχαν τιτλοποιηθεί («Ksa»).

Εκτός από το γεγονός ότι θα δώσει νέα ώθηση στις αγορές τιτλοποίησης, η εν λόγω πρόταση θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην Επιτροπή, αφενός, να πρωτοστατήσει όσον αφορά δυνητικές μελλοντικές εξελίξεις στη ροή εργασιών της ΕΤΕΒ σχετικά με τη κανονιστική αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων STS και, αφετέρου, να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εν λόγω ροής εργασιών από τη σκοπιά της ΕΕ.

Το αργότερο 3 έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την προτεινόμενη προσέγγιση όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα ανοίγματα τιτλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της ιεραρχίας των προσεγγίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της στις εξελίξεις των αγορών τιτλοποιήσεων και την ανάγκη να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ.

•Συνοχή με τις υφιστάμενες διατάξεις πολιτικής στον τομέα πολιτικής

Οι αναθεωρήσεις της κανονιστικής κεφαλαιακής αντιμετώπισης της τιτλοποίησης στον κανονισμό ΚΚΑ αποτελούν μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή, στην οποία περιλαμβάνεται ο κανονισμός περί τιτλοποιήσεων και αποσκοπεί στον καθορισμό κριτηρίων STS και στη θέσπιση μιας ενιαίας δέσμης κανόνων για όλους τους τομείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όσον αφορά τις απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, δέουσας επιμέλειας και γνωστοποίησης. Η ανάπτυξη μιας ασφαλέστερης και πιο βιώσιμης αγοράς τιτλοποίησης της ΕΕ συνιστά συστατικό στοιχείο του έργου της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του έργου όσον αφορά τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης για την οικονομία της ΕΕ.

•Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου 2014, η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς για τιτλοποιήσεις υψηλής ποιότητας χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πέντε τομείς στους οποίους απαιτείται η ανάληψη βραχυπρόθεσμης δράσης. Η εν λόγω τροποποίηση του κανονισμού θα συμβάλει στον στόχο προτεραιότητας της Επιτροπής που αφορά τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να επαναληφθούν τα σφάλματα που έγιναν πριν από την κρίση. Επιπλέον, το εν λόγω αναθεωρημένο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας θα προάγει την περαιτέρω ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ και θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης και την απελευθέρωση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Τέλος, το αναθεωρημένο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας θα συμβάλει σε μια πιο αποδοτική κατανομή των κεφαλαίων και διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων για τους επενδυτές, ενισχύοντας τη συνολική αποδοτικότητα των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση για την παρούσα πρόταση αποτελεί το άρθρο 114 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με το οποίο το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξουσιοδοτούνται να εγκρίνουν μέτρα για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Ο κανονισμός ΚΚΑ, όπως τροποποιείται σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, προβλέπει ένα εναρμονισμένο ενωσιακό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων, μέσω της θέσπισης ενιαίων και άμεσα εφαρμόσιμων κανόνων για τα εν λόγω ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο που συνδέεται με τις θέσεις τιτλοποίησης. Η εν λόγω εναρμόνιση διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τονώνει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ιδρυμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τη δραστηριότητά τους ως επενδυτών, μεταβιβαζουσών οντοτήτων ή ανάδοχων οντοτήτων στις αγορές τιτλοποίησης.

•Επικουρικότητα (για μη αποκλειστική αρμοδιότητα)

Μόνο η νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι η κανονιστική κεφαλαιακή αντιμετώπιση για την τιτλοποίηση είναι ίδια για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη. Οι εναρμονισμένες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού, μείωση της πολυπλοκότητας των κανονιστικών ρυθμίσεων, αποφυγή αδικαιολόγητων δαπανών συμμόρφωσης για διασυνοριακές δραστηριότητες, προώθηση της περαιτέρω ολοκλήρωσης στην αγορά της ΕΕ και εξάλειψη των ευκαιριών καταχρηστικής επιλογής του ευνοϊκότερου καθεστώτος εποπτείας (ρυθμιστικού αρμπιτράζ). Η δράση σε επίπεδο ΕΕ διασφαλίζει επίσης υψηλό επίπεδο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς, οι κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τιτλοποιήσεις ορίζονται στον κανονισμό ΚΚΑ, και μόνο με τροποποιήσεις του εν λόγω κανονισμού θα επιτευχθεί ο στόχος της παρούσας πρότασης. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση συνάδει με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, που διατυπώνονται στο άρθρο 5 της ΣΛΕΕ.

•Αναλογικότητα

Η πρόταση επιφέρει μόνο στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό ΚΚΑ, στον βαθμό που οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που περιγράφεται στο τμήμα 1.

•Επιλογή της πράξης

Επελέγη κανονισμός, διότι η πρόταση συνεπάγεται τροποποίηση του κανονισμού ΚΚΑ.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν στενά και συμμετέχουν στις εργασίες ευρωπαϊκών και διεθνών φόρουμ, ιδίως όσον αφορά τη ροή εργασιών της ΕΑΤ και της ΕΤΕΒ.

Επίσης, η Επιτροπή διεξήγαγε, τον Φεβρουάριο του 2015, δημόσια διαβούλευση, καλύπτοντας τα βασικά στοιχεία της παρούσας πρότασης. Η Επιτροπή έλαβε σχόλια από διάφορους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικού αριθμού ενδιαφερομένων μερών του τραπεζικού τομέα (εποπτικές αρχές, κεντρικές τράπεζες, σχετικός κλάδος), μέσω των οποίων τονίστηκε η ευρεία συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη για ανάληψη δράσης από την ΕΕ στον εν λόγω τομέα και παρασχέθηκαν στοιχεία για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, καθώς και για τα δυνητικά οφέλη και τις δαπάνες. Οι απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση συνοψίζονται στη συνοδευτική εκτίμηση επιπτώσεων. Μεμονωμένες απαντήσεις διατίθενται στον δικτυακό τόπο «EU Survey» της Επιτροπής 6 .

Επιπλέον, η Επιτροπή, κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2015, διεξήγαγε χωριστές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων για θέματα τραπεζών, πληρωμών και ασφαλίσεων.

•Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Ως συνέχεια στην Πράσινη Βίβλο για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας 7 , η Επιτροπή εξέδωσε αίτημα γνωμοδότησης προς την ΕΑΤ, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τα πλέον κατάλληλα χαρακτηριστικά για τον καθορισμό των τιτλοποιήσεων STS και σχετικά με την καταλληλότητα, από άποψη προληπτικής εποπτείας, της διαφοροποιημένης προνομιακής μεταχείρισης τιτλοποιήσεων STS, με σκοπό να προωθηθούν οι αγορές τιτλοποίησης στην ΕΕ.

Η ΕΑΤ απάντησε στο αίτημα της Επιτροπής μέσω της δημοσίευσης, στις 7 Ιουλίου 2015, έκθεσης σχετικά με τις ειδικές τιτλοποιήσεις.

•Εκτίμηση επιπτώσεων

Για την κατάρτιση της παρούσας πρότασης εκπονήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία τέθηκε προς συζήτηση στη διυπηρεσιακή συντονιστική ομάδα.

Η εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει τον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων καταδεικνύει σαφώς τα οφέλη όσον αφορά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα α) της θέσπισης ενός αναθεωρημένου κανονιστικού πλαισίου για τις κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για ανοίγματα σε τιτλοποιήσεις, και β) της διαφοροποιημένης αντιμετώπισης των τιτλοποιήσεων STS σχετικά με τους συνολικούς στόχους της δέσμης νομοθετικών μέτρων της Επιτροπής για τις τιτλοποιήσεις, δηλαδή εξάλειψη του στιγματισμού που συνοδεύει τις τιτλοποιήσεις μεταξύ των επενδυτών· άρση των κανονιστικών μειονεκτημάτων για τα προϊόντα των τιτλοποιήσεων STS· και μείωση ή εξάλειψη του αδικαιολόγητα υψηλού λειτουργικού κόστους για εκδότες και επενδυτές. Η σαφής διάκριση μεταξύ των τιτλοποιήσεων STS και μη STS στον τομέα των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων θα έχει μια σειρά θετικών επιπτώσεων, όπως:

–το πλαίσιο τιτλοποιήσεων που θα προκύψει θα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους κινδύνους και θα είναι καλύτερα ισορροπημένο·

–οι προτιμησιακές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα παρέχουν κίνητρο για τη συμμόρφωση των τραπεζών με διαφοροποιημένα κριτήρια τιτλοποιήσεων STS·

–θα ενθαρρυνθεί η επανένταξη των επενδυτών στην αγορά τιτλοποίησης, δεδομένου ότι η ύπαρξη διαφοροποιημένου πλαισίου θα δώσει σαφές μήνυμα σχετικά με την καλύτερη πλέον βαθμονόμηση των κινδύνων και, συνεπώς, για τη μειωμένη πιθανότητα επανεμφάνισης συστημικής κρίσης.

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου στις 17 Ιουνίου 2015. Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2015. Η εν λόγω επιτροπή εξέδωσε θετική γνωμοδότηση σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επί της κανονιστικής κεφαλαιακής αντιμετώπισης των ιδρυμάτων που υπόκεινται στον κανονισμό ΚΚΑ.

•Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Η παρούσα πρόταση επιφέρει ουσιαστική απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου κεφαλαιακής προληπτικής εποπτείας που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων που δημιουργούν, επενδύουν ή είναι ανάδοχοι σε τιτλοποιήσεις μέσω μιας ενιαίας ιεράρχησης προσεγγίσεων για όλα τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως της προσέγγισης που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων που συνδέονται με τα υποκείμενα ανοίγματα, και τη διαγραφή συγκεκριμένων χειρισμών για ορισμένες κατηγορίες θέσεων τιτλοποίησης. Ενισχύεται η συγκρισιμότητα μεταξύ ιδρυμάτων και μειώνεται σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης.

•Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

5.ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η στενή παρακολούθηση των επιπτώσεων του νέου πλαισίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΑΤ και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, βάσει των ρυθμίσεων εποπτικής αναφοράς και των απαιτήσεων γνωστοποίησης από τα ιδρύματα, που προβλέπονται στον κανονισμό ΚΚΑ. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του νέου πλαισίου θα εφαρμοστεί επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της ΕΤΕΒ στο πλαίσιο της εντολής της.

•Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

6.ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

α)Αλληλεπίδραση και συνέπεια μεταξύ των στοιχείων της δέσμης μέτρων

Ο παρών κανονισμός συνιστά δέσμη νομοθετικών μέτρων μαζί με τον προτεινόμενο κανονισμό περί τιτλοποιήσεων. Όπως επισημάνθηκε από πολλά ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης, η καθιέρωση κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις τιτλοποιήσεις STS δεν επαρκεί από μόνη της για την επίτευξη του στόχου ανάκαμψης των αγορών τιτλοποίησης στην ΕΕ, αν δεν συνοδεύεται από μια νέα προληπτική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα κεφαλαιακών απαιτήσεων, η οποία να αντικατοπτρίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Στην παρούσα πρόταση καθορίζονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις θέσεις τιτλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πιο ευαίσθητης σε θέματα κινδύνου αντιμετώπισης των τιτλοποιήσεων STS, ενώ τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις τιτλοποιήσεις STS, σε συνδυασμό με άλλες διατομεακές διατάξεις, περιλαμβάνονται στον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων. Σε αυτές ενσωματώνονται, συγκεκριμένα, όλες οι διατάξεις για τις απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, δέουσας επιμέλειας και γνωστοποίησης, που ήδη περιλαμβάνονται στο μέρος V του κανονισμού ΚΚΑ. Το ίδιο ισχύει για κάποιους ορισμούς που αρχικά περιλαμβάνονταν στο άρθρο 4, οι οποίοι ήταν γενικού χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, μεταφέρθηκαν στο διατομεακό νομοθετικό πλαίσιο.

Την παρούσα πρόταση θα ακολουθήσει, σε μεταγενέστερο στάδιο, μια τροποποίηση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για την απαίτηση κάλυψης ρευστότητας (ΑΚΡ), προκειμένου να εναρμονιστεί με τον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων. Συγκεκριμένα, θα επέλθει τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις τιτλοποιήσεις και μετατροπή τους σε στοιχεία ενεργητικού επιπέδου 2Β, σύμφωνα με το άρθρο 13 της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για την ΑΚΡ, ώστε να συνάδουν με τα γενικά κριτήρια για τις τιτλοποιήσεις STS, όπως καθορίζονται στον κανονισμό περί τιτλοποιήσεων. Δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή τροποποιήσεις επί της εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, διότι, αφενός, ακολουθείται διαφορετική διαδικασία και, αφετέρου, οι τροποποιήσεις εξαρτώνται από την έκβαση των νομοθετικών διαπραγματεύσεων για την παρούσα δέσμη μέτρων.

β)Υπολογισμός των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών για τις θέσεις τιτλοποίησης

Προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η εσωτερική συνέπεια και η συνολική συνοχή του κειμένου, ολόκληρο το τρίτο μέρος τίτλος ΙΙ κεφάλαιο 5 του ΚΚΑ αντικαθίσταται μέσω της παρούσας πρότασης, αν και αρκετά άρθρα υπόκεινται σε περιορισμένες βελτιώσεις. Αυτό αφορά ιδίως το τμήμα 2 (Αναγνώριση σημαντικής μεταφοράς κινδύνου), ένα μέρος του τμήματος 3 (Ενότητα 1: Γενικές αρχές) και το τμήμα 4 (Εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις).

Οι πιο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στα νέα άρθρα 254 έως 270α. Με βάση το αναθεωρημένο πλαίσιο της ΕΤΕΒ, τίθεται σε εφαρμογή μια νέα σειρά προσεγγίσεων για τον υπολογισμό των Στοιχείων ενεργητικού σταθμισμένων βάσει κινδύνου (ΣΕΣΒΚ) για τα ανοίγματα τιτλοποίησης. Η χρήση κάθε μιας από τις προσεγγίσεις εξαρτάται από τις πληροφορίες που διαθέτει το ίδρυμα που κατέχει τη θέση τιτλοποίησης. Η συγκεκριμένη ενιαία ιεράρχηση προσεγγίσεων ισχύει τόσο για ιδρύματα που χρησιμοποιούν την τυποποιημένη προσέγγιση (SA) όσο και για εκείνα που χρησιμοποιούν την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων (IRB) για τον πιστωτικό κίνδυνο.

γ)Μια νέα ιεράρχηση προσεγγίσεων (νέα άρθρα 254 έως 270α)

Η προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων (SEC-IRBA) βρίσκεται στην κορυφή της αναθεωρημένης ιεραρχίας και χρησιμοποιεί ως βασικό στοιχείο πληροφορίες για το KIRB. Το KIRB είναι η κεφαλαιακή επιβάρυνση για τα υποκείμενα ανοίγματα που χρησιμοποιούν το πλαίσιο της προσέγγισης των εσωτερικών διαβαθμίσεων (IRB) (είτε τις εξελιγμένες είτε τις θεμελιώδεις προσεγγίσεις). Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η SEC-IRBA, η τράπεζα πρέπει να διαθέτει: i) ένα υπόδειγμα IRB, εγκεκριμένο από εποπτική αρχή, για το είδος των υποκείμενων ανοιγμάτων στην ομάδα τιτλοποιήσεων· και ii) επαρκείς πληροφορίες για τον υπολογισμό του KIRB. Εφόσον οι σχετικές επιπτώσεις ληκτότητας δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο μέσω του KIRB, η SEC-IRBA ενσωματώνει ρητά τη ληκτότητα τμημάτων τιτλοποίησης ως πρόσθετο παράγοντα κινδύνου. Ο ορισμός της ληκτότητας τμημάτων βασίζεται στη ληκτότητα του σταθμισμένου μέσου όρου των συμβατικών ταμειακών ροών του τμήματος. Αντί ένα ίδρυμα να υπολογίζει τη ληκτότητα του σταθμισμένου μέσου όρου, έχει απλώς την επιλογή να χρησιμοποιήσει την τελική νόμιμη ληκτότητα (με την εφαρμογή ποσοστού περικοπής). Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει ανώτατο όριο 5 ετών και κατώτατο όριο 1 έτους.

Ένα ίδρυμα που δεν μπορεί να υπολογίσει την τιμή KIRB για μια δεδομένη τιτλοποίηση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση των εξωτερικών αξιολογήσεων (SEC-ERBA) για τον υπολογισμό των ποσών των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την προσέγγιση ERBA, οι συντελεστές στάθμισης κινδύνου εφαρμόζονται σύμφωνα με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις (ή τεκμαιρόμενες διαβαθμίσεις), την προτεραιότητα της θέσης και τη διασπορά της υποκείμενης ομάδας. Εάν ένα ίδρυμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση SEC-ERBA, θα εφαρμόσει την τυποποιημένη προσέγγιση τιτλοποίησης (SEC-SA). Η τυποποιημένη προσέγγιση χρησιμοποιεί το KSA, δηλαδή την κεφαλαιακή επιβάρυνση για τα υποκείμενα ανοίγματα βάσει της τυποποιημένης προσέγγισης, καθώς και έναν παράγοντα «W», δηλαδή τον λόγο του αθροίσματος όλων των υποκείμενων ομάδων ανοίγματος που είναι ληξιπρόθεσμες προς το συνολικό ποσό των υποκείμενων ανοιγμάτων. Σε περίπτωση που η προσέγγιση SEC-ERBA οδηγεί σε κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες δεν είναι ανάλογες προς τον πιστωτικό κίνδυνο που ενέχουν τα υποκείμενα ανοίγματα μιας τιτλοποίησης, τα ιδρύματα μπορούν να εφαρμόζουν την προσέγγιση SEC-SA απευθείας σε σχέση με τις θέσεις της εν λόγω τιτλοποίησης, υπό την προϋπόθεση επανεξέτασης από την αρμόδια αρχή.

Ένα ίδρυμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις προσεγγίσεις SEC-IRBA, SEC-ERBA ή SEC-SA για ένα δεδομένο άνοιγμα τιτλοποίησης πρέπει να δώσει στο άνοιγμα έναν συντελεστή στάθμισης κινδύνου της τάξης του 1 250 %.

Έχει οριστεί κατώτατος συντελεστής στάθμισης κινδύνου της τάξης του 15 % για όλα τα ανοίγματα τιτλοποιήσεων και για τις τρεις προσεγγίσεις. Το κατώτατο όριο συντελεστή στάθμισης κινδύνου δικαιολογείται βάσει συγκεκριμένων κινδύνων, όπως οι κίνδυνοι υποδείγματος και διαμεσολάβησης, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα πιο σοβαροί για τα ανοίγματα τιτλοποίησης σε σχέση με άλλες κατηγορίες ανοιγμάτων, και μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένο βαθμό αβεβαιότητας κατά τις εκτιμήσεις κεφαλαίου, παρά τη συνολικά αυξημένη ευαισθησία του νέου πλαισίου ως προς τον κίνδυνο.

δ)Μια πιο ευαίσθητη σε θέματα κινδύνων αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων STS

Στις τιτλοποιήσεις STS προβλέπεται μια πιο ευαίσθητη σε θέματα κινδύνων προληπτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προτείνεται από την ΕΑΤ στην έκθεση σχετικά με τις επιλέξιμες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο και των 3 νέων προσεγγίσεων για τον υπολογισμό των Στοιχείων ενεργητικού σταθμισμένων βάσει κινδύνου (ΣΕΣΒΚ) (Νέα άρθρα 260, 262 και 264). Οι 3 προσεγγίσεις έχουν βαθμονομηθεί εκ νέου για όλα τα τμήματα τιτλοποίησης, ώστε να συνεπάγονται χαμηλότερες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για θέσεις των συναλλαγών που χαρακτηρίζονται ως τιτλοποιήσεις STS.

Εκτός από την εκ νέου βαθμονόμηση των 3 προσεγγίσεων, οι θέσεις με υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα στις τιτλοποιήσεις STS θα επωφεληθούν επίσης από ένα κατώτερο όριο της τάξης του 10 % (αντί για το 15 %, το οποίο θα εξακολουθεί να ισχύει τόσο για τις θέσεις χαμηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας στις τιτλοποιήσεις STS όσο και για τις λοιπές τιτλοποιήσεις εν γένει). Έχει προβλεφθεί ρύθμιση ώστε να αναγνωρίζεται, βάσει της ανάλυσης της ΕΑΤ, η σημαντικά καλύτερη ιστορική απόδοση των τμημάτων τιτλοποιήσεων STS με υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα σε σχέση με τα επιλέξιμα τμήματα χαμηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας, γεγονός που δικαιολογείται πλήρως διότι τα χαρακτηριστικά των τιτλοποιήσεων STS είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους υποδείγματος και διαμεσολάβησης.

Προκειμένου να υπολογιστούν τα ποσά των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ανοιγμάτων, οι επιλέξιμες τιτλοποιήσεις STS, όπως ορίζονται βάσει του κανονισμού περί τιτλοποιήσεων, πληρούν πρόσθετες απαιτήσεις που αφορούν τα υποκείμενα ανοίγματα, ιδίως τα πρότυπα πιστοληπτικής ικανότητας, την ελάχιστη διασπορά και τους μέγιστους συντελεστές στάθμισης κινδύνου βάσει της τυποποιημένης προσέγγισης. Καθορίζονται επίσης ειδικά επιπλέον κριτήρια για τα εμπορικά χρεόγραφα εξασφαλισμένα με στοιχεία ενεργητικού (Asset Backed Commercial Paper – «ABCP»).

ε)Ανώτατα όρια

•Ο μέγιστος συντελεστής στάθμισης κινδύνου για θέσεις τιτλοποίησης με υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα (νέο άρθρο 267)

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «προσέγγιση διαφάνειας», μια θέση τιτλοποίησης λαμβάνει μέγιστο συντελεστή στάθμισης κινδύνου ίσο με τον μέσο συντελεστή στάθμισης κινδύνου που ισχύει για τα υποκείμενα ανοίγματα. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, η προσέγγιση διαφάνειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ανοιγμάτων μη διαβαθμισμένων θέσεων (άρθρο 253 του ΚΚΑ). Προτείνεται πλέον, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο της ΕΤΕΒ, η εφαρμογή της προσέγγισης διαφάνειας μόνο για θέσεις τιτλοποίησης με υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα, ανεξαρτήτως αν η σχετική θέση είναι διαβαθμισμένη και ανεξαρτήτως της προσέγγισης που χρησιμοποιείται για την υποκείμενη ομάδα ανοιγμάτων (SA ή IRBA), δεδομένου ότι η τράπεζα είναι σε θέση να καθορίσει το KIRB ή το KSA για τα υποκείμενα ανοίγματα. Υπό το πρίσμα της πιστωτικής ενίσχυσης που λαμβάνουν τα τμήματα υψηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας από τα τμήματα ελάσσονος εξοφλητικής προτεραιότητας, ένα ίδρυμα δεν θα πρέπει να υποχρεούται να εφαρμόζει σε μια θέση τιτλοποίησης υψηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας υψηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου σε σύγκριση με εκείνον που θα εφάρμοζε απευθείας στα υποκείμενα ανοίγματα.

•Μέγιστες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις (νέο άρθρο 268)

Επί του παρόντος, προβλέπεται ένα συνολικό ανώτατο όριο όσον αφορά τα μέγιστα ποσά των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ανοιγμάτων για τα ιδρύματα που μπορούν να υπολογίσουν το KIRB (άρθρο 260). Πλέον προτείνεται α) η διατήρηση της συγκεκριμένης αντιμετώπισης, δηλαδή τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη SEC-IRBA για μια θέση τιτλοποίησης μπορούν να εφαρμόζουν μέγιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την εν λόγω θέση ίσες με την κεφαλαιακή απαίτηση που θα εφάρμοζαν έναντι των υποκείμενων ανοιγμάτων σύμφωνα με την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων, εάν δεν είχαν τιτλοποιηθεί· και β) επέκταση της ίδιας αντιμετώπισης στο μεταβιβάζον και το ανάδοχο ίδρυμα, χρησιμοποιώντας τις SEC-ERBA και SEC-SA. Κάτι τέτοιο μπορεί να αιτιολογηθεί με το επιχείρημα ότι, από την πλευρά του μεταβιβάζοντος, η διαδικασία τιτλοποίησης μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με τον μετριασμό του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ορισμένων τουλάχιστον από τους κινδύνους των υποκείμενων ανοιγμάτων σε άλλο μέρος. Από αυτήν την οπτική, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σημαντικής μεταφοράς κινδύνου, δεν θα ήταν δικαιολογημένο να υποχρεούται ένα ίδρυμα να διαθέτει μεγαλύτερο κεφάλαιο μετά την τιτλοποίηση, καθώς οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα υποκείμενα ανοίγματα περιορίζονται μέσω της διαδικασίας τιτλοποίησης.

στ)Κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης ορισμένων ανοιγμάτων

Προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η περιπλοκότητα του πλαισίου και να βελτιωθεί η συνοχή εντός του πλαισίου τιτλοποίησης, προτείνεται η κατάργηση μιας σειράς ειδικών μεταχειρίσεων που προβλέπονται επί του παρόντος στον κανονισμό ΚΚΑ.

–Δευτερεύουσας ζημίας ή ευνοϊκότερες θέσεις σε προγράμματα εμπορικών χρεογράφων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού (ABCP) (νυν άρθρο 254)·

–Αντιμετώπιση των μη διαβαθμισμένων ταμειακών διευκολύνσεων (νυν άρθρο 255)·

–Συμπληρωματικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τιτλοποιήσεις ανακυκλούμενων ανοιγμάτων με ρήτρα πρόωρης εξόφλησης (νυν άρθρο 256).

ζ)Μεταχείριση ειδικών ανοιγμάτων

•Επανατιτλοποιήσεις (νέο άρθρο 269)

Μια πιο συντηρητική εκδοχή του SEC-SA θα είναι η μόνη διαθέσιμη προσέγγιση για θέσεις επανατιτλοποίησης που θα υπόκεινται σε σημαντικά υψηλότερο κατώτερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου (100 %).

•Θέσεις με υψηλότερη εξοφλητική προτεραιότητα στις τιτλοποιήσεις MME (νέο άρθρο 270)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρωταρχικός στόχος της δέσμης μέτρων για τις τιτλοποιήσεις είναι η συμβολή στη δημιουργία επαρκούς ροής χρηματοδότησης για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ και ότι οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ, περιλαμβάνεται στον παρόντα κανονισμό μια ειδική διάταξη για τις τιτλοποιήσεις ΜΜΕ (άρθρο 270). Εστιάζει κυρίως στις τιτλοποιήσεις των δανείων προς τις ΜΜΕ, στις οποίες ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με το τμήμα τίτλων ενδιάμεσης εξασφάλισης (και σε ορισμένες περιπτώσεις με το τμήμα τίτλων μειωμένης εξασφάλισης) καλύπτεται από έναν περιοριστικό κατάλογο τρίτων, ο οποίος περιλαμβάνει, ειδικότερα, την κεντρική κυβέρνηση ή την κεντρική τράπεζα ενός κράτους μέλους, ή καλύπτεται από αντεγγύηση ενός εξ αυτών (το εν λόγω σύστημα αποκαλείται συνήθως «κατανεμημένη κάλυψη»). Δεδομένης της συνάφειας των συγκεκριμένων συστημάτων με το ζήτημα της απελευθέρωσης κεφαλαίων τα οποία χρησιμοποιούνται για την αύξηση του δανεισμού προς ΜΜΕ, προτείνεται μια πιο ευαίσθητη σε θέματα κινδύνων αντιμετώπιση του τμήματος τίτλων ανώτερης εξασφάλισης που διαθέτει το μεταβιβάζον ίδρυμα, ανάλογη με εκείνη που προβλέπεται για τις τιτλοποιήσεις STS. Για να τύχει η τιτλοποίηση αυτής της μεταχείρισης, πρέπει να συμμορφώνεται με μια σειρά λειτουργικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυόντων κριτηρίων