Εκδήλωση για την Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

“Γυναίκες και Βία - Θεατρικό Αναλόγιο” τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 18:00 στο Πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων “Μελίνα”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την εκδήλωση με θέμα “Γυναίκες και Βία – Θεατρικό Αναλόγιο” τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 18:00 στο Πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων “Μελίνα”.

 

Στο θεατρικό αναλόγιο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νικολαΐδη, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα: “Οθέλλος” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1603), το “Κουκλόσπιτο” του Χένρικ Ιψεν (1879) και “Ευρυδίκη” του Ζαν Ανούιγ (1941).

 

Διαβάζουν ο Γιώργος Νικολαΐδης, ο Άρης Ντελία και η Ζωή Ξανθοπούλου. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά με 3 κλασικές άριες από τη μέτζο σοπράνο Μαρία Ανδρικοπούλου, σε συνοδεία πιάνου από τον Αλέξανδρο Φαρή. 

 

Στο παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πάντα στον πυρήνα του. Οι έμφυλες σχέσεις σε κάθε εποχή δοκιμάζονταν, αναλύονταν και προβλημάτιζαν. Τα στερεότυπα, οι κοινωνικές νόρμες και η θέση της γυναίκας είναι διακριτά σε πολλά θεατρικά έργα. Σε κάθε εποχή, από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό που δεν θα μπορούσε να αφήσει τους θεατρικούς συγγράφεις ασυγκίνητους. Η σημαντικότητα των έργων αυτών έγκειται στο γεγονός, ότι τις εποχές που γράφτηκαν και πρωτοπαρουσιάστηκαν μπροστά στο κοινό, η έμφυλη βία δεν είχε όνομα. Ήταν όμως υπαρκτή. Αξίζει να δούμε, πως κάποιοι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς όλων των εποχών, έχουν διαπραγματευτεί μέσα από τα έργα τους το φαινόμενο της έμφυλης βίας και πως έχουν χειριστεί τον λόγο τους έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να αφυπνίσουν την κοινωνία.

 

Ας αναρωτηθούμε, έχει αλλάξει κάτι από τότε;    

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήµου Αθηναίων.

 

Χώρος:

Πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αθηναίων “Μελίνα”

Ηρακλειδών 66, Θησείο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

Β