tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ενέργεια : Μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αποφάσισε χθες η Ομολομέλεια της ΡΑΕ,

Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αποφάσισε χθες η Ομολομέλεια της ΡΑΕ,  ενώ αμετάβλητο παραμένει για τις μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ύψους 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015 και πρόβλεψης για 50 εκατ. Ευρώ στο τέλος του 2016, αποφεύχθησαν έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο υπουργός ενημέρωσε με επιστολή του τη ΡΑΕ ότι προτίθεται να κλείσει το έλλειμμα παρατείνοντας και για το 2016 τη διοχεύτευση του συνόλου των εισπράξεων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ , τα οποία υπολογίζονται σε 170 εκατ. Ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, αντί για αυξήσεις έφερε τελεικά μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ της τάξης του 1,5 ευρώ η μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια, το οποίο θα διαμορφώνεται πλέον στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα από 18,5 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα. Παράλληλα διασφαλίστηκε, τουλάχιστον η σταθερότητα του τέλους για τις βιομηχανίες, οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί αναμένουν από την κυβέρνηση την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ που συνεπάγονται μειώσεις. Το θέμα αυτό, δεν απασχόλησε

πάντως τη χθεσινή Ολομέλεια της ΡΑΕ.

Στο μεταξύ, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από την επαναφορά των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή για τη χώρα μας, φαίνεται ότι διαψεύδονται.

Το σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη προς τον Επίτροπο Ενέργειας Κανιέντε, στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, δεν έγινε αποδεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές προς την ελληνική πλευρά τις δυσκολίες υιοθέτησης του σχετικού αιτήματος καθώς η απόφαση για

κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έπρεπε να αποφασιστεί από το ίδιο όργανο.

Επιπλέον οι ευρωπαικές αρχές ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι ακόμη και εάν υποθετικά ένα τέτοιο αίτημα γινόταν αποδεκτό θα υπήρχαν προβλήματα, αφού το κονδύλι μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι χώρες που έχουν πάρει εξαίρεση από την εφαρμογή της Οδηγίας περί κατάργησης των δωρεάν ρύπων και οι οποίες πληρούσαν το 2013 το κριτήριο του χαμηλότερου από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου στο κατακεφαλήν ΑΕΠ, επιβαρύνει τον κοινοτικό προυπολογισμό και δεν μπορεί να αυξηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η διασφάλιση αντίστοιχου δικαιώματος για την Ελλάδα θα μειώσει τη χρηματοδότηση προς τις άλλες χώρες, κάτι που θα συναντούσε αντιδράσεις.

Πηγή www.reporter.gr