Ευχές, αισιοδοξία αλλά και προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους

"Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις" το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες λίγο πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια

Τα δύσκολα πέρασαν, οι θυσίες αποδίδουν, η λιτότητα τελειώνει αλλά η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Αυτό είναι λίγο ως πολύ το μήνυμα που στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στην τελική ευθεία για τον τερματισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. 

Στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας, τη Δευτέρα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος της Ελλάδας, αλλά ήδη σε κείμενο 5 σημείων έχει δώσει το στίγμα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά,  η χώρα μας οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες μείωσης Χρέους, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτηρείται από τους Θεσμούς, αλλά αυτό δεν συνιστά ένα νέο, "κρυφό" Μνημόνιο. Ο Επίτροπος παραδέχεται ότι οι Ευρωπαίοι υποτίμησαν την ελληνική κρίση το 2010, αλλά ότι η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει χωρίς τη χρηματοδοτική βοήθεια. Ομολογεί, πάντως, ότι οι αποφάσεις εντός του Eurogroup έπασχαν και πάσχουν από έλλειμμα διαφάνειας. 

Με φόντο τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα από την τουρκική κρίση, που δείχνουν πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα σε εξωτερικούς κινδύνους, ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εκφράζει για μια ακόμα φορά την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο επισημαίνει ότι η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να πείσει ότι μπορεί να οικοδομήσει μια γερή οικονομία. "Πρόκειται για μια νέα φάση, στην οποία θα είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος", σημείωσε ο Μάριο Σεντένο, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αξιολογεί διεξοδικά όλες οι εναλλακτικές λύσεις πριν από την εφαρμογή τους. 

Η επισήμανση αυτή του Πορτογάλου προφανώς έχει στόχευση τη διάθεση της κυβέρνησης να "παγώσει" τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019, αναζητώντας εναλλακτικές και ισοδύναμα. Το ζήτημα δεν είναι αναμένεται να ανοίξει ούτε στο Euroworking Group της 30ης Αυγούστου, ούτε στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τη ΔΕΘ. Όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί κατά την επιστροφή του Κουαρτέτου στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με βασικό θέμα στην ατζέντα το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019.