tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Φουντώνουν” τα σενάρια για φοροαπαλλαγές

ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών

Ανεβαίνει ο "πυρετός" στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ειδικές ομάδες εργασίας καταρτίζουν σχέδιο για την αξιοποίηση των περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται από το υπερπλεόνασμα για φοροελαφρύνσεις. Η σχετική εισήγηση θα παραδοθεί στα χέρια του Πρωθυπουργού στο τέλος του μήνα, αλλά ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας στο περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι ΕΝΑ της Καβάλας, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του. 

«Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με το φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά.  Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Τι βάρος μπορεί να σηκώσει, όμως, πραγματικά ο Προϋπολογισμός του 2019, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται παράλληλα και τις περικοπές των συντάξεων; Πόσο σίγουρο μπορεί να είναι το υπουργείο Οικονομικών και οι Θεσμοί, που θα πρέπει να συμφωνήσουν, για το ότι αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα "περισσεύουν" και την επόμενη χρονιά; 

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% έχει δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά, οι αλλαγές στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς (πλήρης απαλλαγή για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στα επόμενα κλιμάκια) κοστίζει άλλα 368 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ (με πλαφόν τα 70 ευρώ) απαιτεί επιπλέον 209 εκατ. ευρώ. Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο σχεδιασμός απαιτεί χειρουργικές παρεμβάσεις, καθώς μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, είναι η αξιοποίηση του πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, άρα και των υπερεισπράξεων από τις εισφορές.