tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Εφαρμογή πολιτικών φιλικότερων στο επιχειρείν

Άρθρο του Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα  “ΤΑ ΝΕΑ” (12/10/2019).


Έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση που έχει αφήσει έντονα τα καταστροφικά της αποτυπώματα σε όλους, το ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία –και κατ΄επέκταση για την επιχειρηματική κοινότητα- είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη. Να αφήσουμε πίσω μας την ύφεση και τα μέτρα προσαρμογής και να κινηθούμε συντεταγμένα προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Για την επίτευξη όμως αυτού του στόχου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η πρόοδος δηλαδή των επιχειρήσεων της χώρας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αυτές είναι που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και από αυτές περιμένουμε να ενισχύσουν τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια.

Για όσους κινούμαστε στην πραγματική οικονομία, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Μόνο μέσω της υγιούς επιχειρηματικής δράσης μπορεί να παραχθεί πλούτος, να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, να τονωθούν τα δημόσια έσοδα και να αλλάξει σελίδα η πορεία της χώρας. Γι΄αυτό ακριβώς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει επισημάνει πολλές φορές προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλάβει την σπουδαιότητα της εφαρμογής πολιτικών που είναι φιλικότερες στο επιχειρείν, καθώς τόνιζε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και η μεσαία τάξη και σύμφωνα με όσα δηλώνει ακόμα μοιάζει αποφασισμένη να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Αυτό έχει προκαλέσει μία τόνωση της ψυχολογίας στην αγορά, στοιχείο απαραίτητο για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Η ουσία όμως είναι να μην μείνουμε σε λόγια και προθέσεις αλλά να προχωρήσουμε στα έργα. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και προσκόμματα. Ειδικά για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιμένουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων που έχουν σχέση με τη μείωση της φορολογίας, την ενίσχυση της ρευστότητας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, την επιτάχυνση αδειοδοτικών διαδικασιών που μέχρι σήμερα καθυστερούν χαρακτηριστικά λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων, την εφαρμογή πολιτικών που στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα προωθεί την επιχειρηματικότητα και στέκεται αρωγός στις επιχειρήσεις. Καταλαβαίνω ότι σε μία σειρά θεμάτων θα πρέπει να συναινέσουν και οι θεσμοί, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα υπό επιτήρηση.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι για όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενημερώνονται και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για παράδειγμα, είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση και χωρίς καμία επιβάρυνση στα δημοσιονομικά της χώρας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου. Ίσα ίσα που η αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Κυρίως όμως θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα. Έτσι θα σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο κάποιοι επιτήδειοι να φοροδιαφεύγουν μεταθέτοντας όμως τα φορολογικά βάρη σε όσους είναι συνεπείς. Θα σταματήσουμε να βλέπουμε παράνομους μικροπωλητές με «μαϊμού» προϊόντα που η πώληση τους μειώνει τους τζίρους των καταστημάτων, απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Το θετικό είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, εργάζεται συστηματικά με στόχο την πάταξη αυτών των φαινομένων.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύσεις σε αρκετά από τα θέματα που προανέφερα. Κυρίως στην επιτάχυνση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων. Περιμένουμε να δούμε την τελική του μορφή και τις επιμέρους παρεμβάσεις ή διορθώσεις που μπορεί να απαιτηθούν, με γνώμονα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των Επιμελητηρίων της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να δει με προσοχή και κοινωνική ευαισθησία η κυβέρνηση, είναι αυτό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για τους μικρομεσαίους οι υπάλληλοι είναι άμεσοι συνεργάτες. Επιχειρηματίες και προσωπικό πρέπει να εργάζονται απρόσκοπτα για την πρόοδο των επιχειρήσεων. Ο στόχος δηλαδή πρέπει να είναι κοινός. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη, που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Βέβαια η αύξηση των θέσεων απασχόλησης που έχει ανάγκη η οικονομία μας εξαρτάται κυρίως από την πορεία των μεγάλων επενδυτικών πρότζεκτς. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο μέσα από μεγάλα επενδυτικά σχέδια μπορούν τάχιστα να δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας. Για να γίνει η χώρα φιλικότερη προς τις επενδύσεις, απαιτούνται όμως και κίνητρα. Το σημαντικότερο είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να ξέρει με ακρίβεια τις συνθήκες στις οποίες θα αποφασίσει να επενδύσει. Στην προσέλκυση των επενδύσεων καθοριστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και τα Επιμελητήρια και πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ειδικές γνώσεις που έχουν για την πραγματική οικονομία.

Ένα άλλο «όπλο» στα χέρια επιχειρήσεων και Πολιτείας είναι η τεχνολογική εξέλιξη. Ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει προχωρήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Πλέον τα μέλη μας, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του τάμπλετ τους, μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα. Τέλος δηλαδή η ταλαιπωρία, η υποχρεωτική φυσική παρουσία, οι καθυστερήσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας η επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει άλματα. Και κανείς δεν πρέπει να μείνει προσκολλημένος σε συνήθειες του παρελθόντος. Εργαλεία όπως για παράδειγμα η ψηφιακή υπογραφή, αλλάζουν για πάντα το επιχειρείν στη χώρα μας. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να προχωρήσει και στην ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του Δημοσίου, τότε θα έχει γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την οριστική αλλαγή σελίδας της οικονομίας μας και την ταχύτερη ανάπτυξη της χώρας.