Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για κατάργηση capital controls, συνεπείς δανειολήπτες και τραπεζικό σύστημα

Για την κατάργηση των capital controls μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκπομπή «καλοκαιρινή ενημέρωση» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι η πλήρης άρση των capital controls επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστατο τους 50 αυτούς μήνες, ανάμεσα σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις στο πεδίο κυρίως των εισαγωγών, καθώς και την καταγραφείσα συγκέντρωση μεγάλου ποσοστού των πωλήσεων σε λίγες επιχειρήσεις.

Τόνισε, παράλληλα, τη στήριξη του Ε.Ε.Α., αλλά και όλων των φορέων, σε όσους είχαν -στο μεγάλο διάστημα της κρίσης- αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους, εκτιμώντας τη θετική συμβολή των 120 δόσεων και άλλων διευκολύνσεων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ταυτόχρονα την ανάγκη επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών από τις τράπεζες, αλλά και ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και ρευστότητας στην αγορά. «Μετά την κατάργηση των capital controls πρέπει να έχουμε επιτέλους και τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναδεικνύοντας τη σημασία του πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε εκ νέου στο ζήτημα των χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS που στην Ελλάδα είναι αρκετά πιο υψηλές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Ευρωπαϊκό το πλαστικό χρήμα, αλλά ευρωπαϊκές πρέπει να είναι και οι χρεώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ για το ζήτημα το οποίο τέθηκε από το Επιμελητήριο και στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, που δεσμεύθηκε να το εξετάσει.