Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1: Αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Ρίχτερ στην οικονομία θα είναι μεγάλα

Για τη Δράση «e-λιανικό», μέσω της οποίας παρέχεται επιδότηση για δημιουργία ή αναβάθμιση e-shop, και την άμεση ανάγκη προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Κάτι τρέχει με την Μάριον», την Κυριακή 7/3/2021.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε πολύ θετική τη Δράση αυτή, εξηγώντας ότι έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, επιδοτεί δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ και θα καλύψει περίπου 16.000 επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Ε.Ε.Α. για τη δωρεάν δημιουργία e-shop για μέλη του, ενώ υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση για τη λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών καταστημάτων, στην οποία εστιάζει επίσης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι αξιοσημείωτο, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ότι από τις 20.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που διαθέτουν e-shop, μόλις 5.000 καταφέρνουν να κάνουν έστω και έναν ελάχιστο τζίρο.

Η επιτακτική ανάγκη προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καταδεικνύεται και από τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ε.Ε.Α., σύμφωνα με την οποία, το 2025 το 30% του λιανεμπορίου θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το 2030 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 70%.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση χάνονται οριστικά οι χειμερινές εκπτώσεις και κάτι που «σημαίνει 4,5 δισ. ευρώ λιγότερα στην αγορά».

«Για ακόμη μια φορά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Τα Ρίχτερ στην οικονομία θα είναι μεγάλα», ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας «να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα με παράδοση εντός για να σωθεί η οικονομία», αλλά και να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα στήριξης.

Δείτε το βίντεο: