tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Χ-ΤΥΠΟ: Οι ΜμΕ δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “X-Τύπος” (20/01/2024).


Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή, είναι η εξεύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ανάλογη δυσκολία υπάρχει στις επιχειρήσεις όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Όμως στη χώρα μας φαίνεται να είναι εντονότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων, με προσωπικό έως 10 άτομα, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εύκολα το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι αισθητά χαμηλότερος, περίπου στο 62%.

Ειδικά σε μία περίοδο που εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών -κυρίως στην τεχνολογία- εμφανίζονται διαρκώς νέες ανάγκες ενώ απαιτείται και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς, είναι άμεση προτεραιότητα η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η συστηματική αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των εργαζομένων. Μόνον έτσι μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε δεξιότητες και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Επίσης -κάτι εξίσου σημαντικό- παρατηρείται ένα σοβαρό έλλειμμα διασύνδεσης μεταξύ της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για κάτι που στοιχίζει σε όρους απασχόλησης και προσωπικής εξέλιξης των εργαζομένων, αλλά και σε όρους παραγωγικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμώ ότι ως χώρα πρέπει να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς, αλλά και να σχεδιάσουμε από την αρχή το σύστημα δευτεροβάθμιας επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Εμείς ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, μελετούμε μία σειρά από δράσεις που θα φέρουν πιο κοντά τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τον κόσμο της εργασίας, με στόχο να υπάρξει απευθείας διασύνδεση. Κάτι τέτοιο θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κάλυψη των αναγκών που έχουν κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Επίσης απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες σε επίπεδο κλάδων και επαγγελμάτων, για να διερευνηθούν επί της ουσίας οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στο άμεσο μέλλον. Αυτή η ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί κομβική καθώς αν υπάρξει η συγκεκριμένη γνώση, τότε είναι πιο εφικτό να σχεδιασθούν και οι κατάλληλες πολιτικές.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η ενεργοποίηση διαφόρων φορέων -μεταξύ αυτών και τα Επιμελητήρια-καθώς απαιτείται η ειδική και σε βάθος γνώση της αγοράς αλλά και των αναγκών που μπορεί να έχουν κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Γενικότερα, το να επενδύσει μία επιχείρηση σήμερα στην εκπαίδευση του προσωπικού της μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχημένη πορεία της. Και η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία έχουν απόλυτη ανάγκη την ανάπτυξη και πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.