tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Στουρνάρας: Μεταφορά πόρων σε τομείς όπου έχουμε πλεονέκτημα

Ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΟΑΣΑ στο Παρίσι.

Ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΟΑΣΑ στο Παρίσι.

Την ανάγκη μετατόπισης πόρων της ελληνικής οικονομίας από κλάδους μη εμπορεύσιμους σε άλλους εμπορεύσιμους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Πρέπει να μετατοπιστούν πόροι από μη εμπορεύσιμους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών σε εμπορεύσιμους κλάδους: τουρισμό, πρωτογενή τομέα, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενέργεια, logistics, φαρμακευτική βιομηχανία, βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, ναυτιλία, μεταφορές, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται απαρέγκλιτα κάνουν την οικονομία πιο ευέλικτη και διευκολύνουν τη μετατόπιση των πόρων από μη εμπορεύσιμους κλάδους σε εμπορεύσιμους", τόνισε παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Από την πλευρά της ζήτησης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα από εδώ και πέρα θα στηρίζεται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στην ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη μικρότερη κατανάλωση – δημόσια και ιδιωτική- στις μεγαλύτερες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η οικονομία στη χώρα εξέρχεται από την κρίση και ότι η κυβερνητική επιδίωξη έγκειται στην μεγιστοποίηση των οφειλών των συνεργειών με τους εταίρους της μέσω μιας εξωστρεφούς αναπτυξιακής στρατηγικής.

Υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια "επίπονων προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" αλλά παραδέχθηκε ότι η προσαρμογή αυτή επετεύχθη με τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος με αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία η ανεργία και να μειωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα κατά 30%.

Ο δρόμος για την οριστική ανάκαμψη, είπε ο κ. Στουρνάρας, έχει δυο βασικά εμπόδια τα οποία είναι η έλλειψη ρευστότητας κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το ύψος του ελλείμματος της χώρας το οποίο χαρακτήρισε "κληροδότημα του παρελθόντος".