tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Στουρνάρας : Πως θα ανακάμψει η οικονομία

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ανάκαμψη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα και όπως δημοσιεύει το imerisia.gr, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συνεπής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος και ρεαλιστική προσέγγιση από όλους όσον αφορά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το βάρος του δημόσιου χρέους.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους Θεσμούς να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του. Σύμφωνα με την ΤτΕ είναι εφικτή η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020 και όχι 3,5%, εφόσον αυτό συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης χρέους και μεταρρυθμίσεις. Αυτή η χαλάρωση για το πρωτογενές πλεόνασμα μαζί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσει αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για να διασφαλιστεί όμως η βιωσιμότητα του χρέους, απαιτούνται πρόσθετα, μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Για το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, ανέφερε ότι το απόθεμά τους έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού είναι εκτεταμένη.

• Με βάση την πρώτη έκθεση που έχει ήδη δημοσιευθεί, η πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρίνεται ικανοποιητική, αν και το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2018 – αρχές του 2019.

• Η αντιμετώπιση του θέματος θα βελτιώσει την οικονομική ευρωστία των τραπεζών, απελευθερώνοντας πόρους που είναι δυνατόν να διοχετευθούν προς τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

• Παράλληλα θα αποδυναμώσει του στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που βασίζεται σε δείγμα 13.000 επιχειρήσεων με δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, μία στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

• Προσομοιώσεις του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι η μείωση του κεφαλαίου που απορροφούν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στο ελάχιστο επίπεδο που επικρατεί στις χώρες του ΟΟΣΑ, συνδέεται με αύξηση των επενδύσεων για μια τυπική βιώσιμη επιχείρηση κατά 4,7% ετησίως.

Προς το παρόν, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να την αναστρέψει. Όμως, ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς. Την προειδοποίηση αυτή επανέλαβε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας πως οι προοπτικές στις επιχειρήσεις συνδέονται στενά και με την πορεία των διαδοχικών αξιολογήσεων του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας απαιτείται και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και στη διευκόλυνση του ανταγωνισμού, στο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν κλειστά και των δικτύων, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και, βεβαίως, στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στη συγκράτηση και την αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και στην αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα δημιουργήσει κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

 

 

Πηγή : www.imerisia.gr