tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Για την ενίσχυση της ρευστότητας συζήτησαν Δένδιας με Ράιχενμπαχ

Τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυριάρχησαν στην συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον επικεφαλής της Task Force

Τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυριάρχησαν στην συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον επικεφαλής της Task Force

 

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και το θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το θέμα που αφορά το Institute for Growth (το IFG) και το ρόλο που το IFG μπορεί να παίξει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: “Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Reichenbach το θέμα το οποίο γνωρίζετε ότι έχει θέσει η Ελλάδα ως προς τη χρήση των διαρθρωτικών Ταμείων για την επιδότηση των ενήμερων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν έχω κουραστεί να σας λέω ότι το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους και ότι αν αυτό δεν διορθωθεί, οι επιχειρήσεις αυτές θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης”.

 

“Επόμενο θέμα το οποίο συζητήσαμε έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εδώ θέλω να σας πω το εξής: Ήμασταν εδώ με τον κ. Χόγερ τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει να βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με μεταφορά πόρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι αυτών των χρημάτων όμως η Ελλάδα καταβάλλει προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ασφάλεια ένα ποσό από τα διαρθρωτικά Ταμεία,  το ήμισυ του ποσού που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Αυτή η συμφωνία έγινε όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, δηλαδή τα ratings   της Ελλάδας ήταν default. Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπεται ότι αν η Ελλάδα αλλάξει κατάταξη, μπορούμε να το επαναδιαπραγματευτούμε”.

 

“Αυτό θα μας επιτρέψει, εφόσον συμφωνήσουμε, μεταφορά επιπλέον ρευστότητας στην ελληνική οικονομία χωρίς να πρέπει να δεσμεύσουμε ανάλογα ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Το άλλο ζήτημα το οποίο συζητήσαμε με τον κ. Reichenbach ήταν η νέα προσπάθεια την οποία ξεκινάμε για μια συνεργασία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.  Ήδη έχουν υπάρξει,  με τη βοήθεια και της Task Force,  προκαταρκτικές επαφές και νομίζω ότι και αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη μεταφορά ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Θα έχουμε σύντομα νέα για το συγκεκριμένο θέμα και όταν λέω "σύντομα" εννοώ μέσα στον επόμενο μήνα”.

Για τον ρόλο που παίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Χόρστ Ράιχενμπαχ: “Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο όλων  των προσπαθειών μας. Συμφωνώ με τα θέματα που αναφέρατε, που ήταν τα βασικά θέματα που συζητήσαμε και επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο να επισημάνω ένα-δύο από αυτά. Όπως για παράδειγμα η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα με τη νέα προγραμματική περίοδο που αφορά στα διαρθρωτικά ταμεία, έτσι ώστε να μπορέσει πράγματι να γίνει μια μεταφορά ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν δηλαδή εκείνα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης αυτό που αναφέρατε για τη μείωση του επιτοκίου που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ελπίζω ότι δουλεύοντας μαζί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή την κρίσιμη κατεύθυνση, θα μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η Ελλάδα να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, αυτή την κρίση. Τώρα όμως το περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο, η βαθμολογία έχει ανέβει, άρα θεωρώ ότι έχετε μία αντικειμενική περίπτωση αυτή τη στιγμή να μπορέσετε να κάνετε μια πολύ καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μάλιστα να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα προς την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν επιπλέον εξασφαλίσεις”.